MEĐU IZMEĐU

ISTOČNJAČKA CRNA SMRT

773 pregleda

Nemački naučnici su otkrili da je crna smrt – epidemija kuge koja je harala Evropom u 17. i 18. veku koja je i pokosila 60 odsto stanovništva kontinenta – stigla sa istoka.

 Ekipa istraživača iz „Društva Maksa Planka” (Nemačka) došla je do tog zaključka tokom proučavanja ostataka iz desetina masovnih grobnica u Rusiji, Velikoj Britaniji, Francuskoj, Nemačkoj i Švajcarskoj, piše časopis Nature Communications. Mikrobiolozi su uzeli genetske uzorke iz različitih grobnica i zaključili da je epidemiju crne smrti izazivalo nekoliko usko povezanih vrsta bakterijske kuge (Yersinia pestis). Otkriveno je bilo da su mikrobe počele da mutiraju već nakon prelaska u Evropu, formiravši nekoliko različitih sorti. Najstarija sorta je bila pronađena u grobnici u blizini grada Laiševo na reci Kami, u današnjem Tatarstanu.

Vrsta koja je otkrivena kod Laiševa je metična vrsta drugih evropskih podvrsta bakterije kuge. Iz toga su naučnici došli do zaključka da je bolest počela svoju smrtonosnu šetnju sa istoka, dok je Laiševo bilo tačka ulaska kuge u Evropu.

Istraživači govore da su oni za sada napravili samo jedan korak u rekonstrukciji istorije crne smrti. Konkretno vreme i način širenja bolesti treba tek utvrditi. Dobijeni podaci, ipak, omogućavaju da se napravi zaključak da je izvor epidemije na istoku. Podsetimo – izvori i rezervoari uzročnika ove bolesti su pacovi, miševi, golubovi mačke, pa čak i kamile.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar