МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИСТОЧЊАЧКА ЦРНА СМРТ

Илустрација (Public domain)

Немачки научници су открили да је црна смрт – епидемија куге која је харала Европом у 17. и 18. веку која је и покосила 60 одсто становништва континента – стигла са истока.

 Екипа истраживача из „Друштва Макса Планка” (Немачка) дошла је до тог закључка током проучавања остатака из десетина масовних гробница у Русији, Великој Британији, Француској, Немачкој и Швајцарској, пише часопис Nature Communications. Микробиолози су узели генетске узорке из различитих гробница и закључили да је епидемију црне смрти изазивало неколико уско повезаних врста бактеријске куге (Yersinia pestis). Откривено је било да су микробе почеле да мутирају већ након преласка у Европу, формиравши неколико различитих сорти. Најстарија сорта је била пронађена у гробници у близини града Лаишево на реци Ками, у данашњем Татарстану.

Врста која је откривена код Лаишева је метична врста других европских подврста бактерије куге. Из тога су научници дошли до закључка да је болест почела своју смртоносну шетњу са истока, док је Лаишево било тачка уласка куге у Европу.

Истраживачи говоре да су они за сада направили само један корак у реконструкцији историје црне смрти. Конкретно време и начин ширења болести треба тек утврдити. Добијени подаци, ипак, омогућавају да се направи закључак да је извор епидемије на истоку. Подсетимо – извори и резервоари узрочника ове болести су пацови, мишеви, голубови мачке, па чак и камиле.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар