MEĐU IZMEĐU

ISTREBLJENJE MUŠKARACA

367 pregleda

Muškarci su gotovo nestali sa lica Zemlje zbog svoje sklonosti da ulaze u sukobe i da se međusobno ubijaju i istrebljuju, navodi se u novoj studiji.

U periodu pre 7.000 do 5.000 godina postojalo je genetičko „usko grlo”, odnosno momenat u istoriji čovečanstva u kome je samo jedan muškarac, koji je mogao da učestvuje u reprodukciji populacije, dolazio na 17 (pa čak i više) žena, navode istraživači sa Univerziteta Stanford.

Nova studija, ima mnogo brutalnije pretpostvake nego prethodne. Njeni autori to nazivaju „patrilinearna kompeticija unutar srodničke grupe”. Drugim rečima, grupe muškaraca koje su se nadmetale da žensku pažnju, toliko žestoko su se borile i ubijale da je na kraju ostala samo nekolicina koja je mogla da doprinese uvećanju globalne populacije.

Kada jedna grupa muškaraca, najčešće
srodnika, izgubi bitku od druge grupe,
oni bi u potpunosti bili uništeni, a
njihove žene bi postale plen pobednika.

„Prisustvo takvih grupa razultiralo je nasilnom međugrupnom komepticijom, koja se uglavnom odvijala između muških članova grupa u daljem srodstvu, umesto potpuno nepovezanih individua”, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu „Nejčr”.

„Žrtve takvih međugrupnih sukoba umnožavale su se među srodnim muškarcima, što je dovodilo do istrebljenja celih rodova”. Jednostavno rečeno, kada jedna grupa muškaraca, najčešće srodnika, izgubi bitku od druge grupe, oni bi u potpunosti bili uništeni, a njihove žene bi postale plen pobednika.

Istaživači kažu da je ovo samo naučna pretpostavka. Alternativna hipoteza bi bila da epidemija neke bolesti raširila, smanjujući drastično mušku populaciju i utičući na odnos žena i muškaraca, piše „Njuzhab”. Ipak, učinci takve epidemije su manji i ne bi mogli da dovedu do odnosa muške i ženske populacije od 1 prema 17, smatraju naučnici.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar