MEĐU IZMEĐU

ISUS HRIST ZAPRAVO GRK

1.476 pregleda

Isus Hrist nije Jevrejin, već Grk, pokazalo je najnovije istraživanje predstavljeno u dokumentarcu Amazon Prime”. U ovom dokumentarcu se tvrdi da je antički filizof Apolonije Tajanski, koji je propovedao i činio čuda, zapravo sin Božiji.

Dokumentarac naime, otkriva da je su Isusa zamenili sa ovim grčkim filozofom koji je živeo u isto vreme. Opisi Isusovog života i čuda koja je izveo u Novom zavetu možda su pogrešno protumačeni i njih je, bar kako navodi dokumentarac, činio Apolonije Tajanski, prenosi „Dejli mejl”.

„Između njih postoje upečatljive fizičke sličnosti i postoji više dokaza da je Apolonije postojao”, navodi se u dokumentarcu. Dokumentarni film Amazona, „Biblijske zavere”, zapravo sugeriše da je Isus mogao da bude Apolonije. Dokumentarac ne poriče da je Isus postojao kao istorijska ličnost, samo da osoba koja se opisuje u Novom zavetu može da bude Apolonije.

Apolonije (Vikipedija)

Apolonije je rođen u 3. ili 4. godini pre nove ere u Centralnoj Anadoliji. I Isus i Apolonije su bili propovednici i činili su čuda u prvom veku nove ere. Obojica su imala dugačku bradu. Film objašnjava kako je Apolonije došao do izražaja tako što je činio čuda i sakupljao sledbenike – na sličan način kao Isus. Bio je Pitagorin učenik, odrekao se mesa, vina i žena. Nije nosio cipele, a pustio je dugačku kosu i bradu.„Ubrzo je postao reformator i nastanio se u hramu Eskulapa”, navodi se u dokumentarcu.

Rimski imperator Aurelije se čak zarekao da će podići statuu u njegovu čast. „Navodno je vraćao život mrtvima i govorio o stvarima koje ljudi tada nisu ni mogli da zamisle. I za razliku od Isusa, postoje dokazi koji dokazuju da je Apolonije zapravo postojao”, navodi se u filmu.

Reakcije na ovaj dokumentarac, očekivano, nisu bile dobre. Mnogi su komentarisali da u njemu zapravo nije dokazano da je Isus zapravo bio Apolonije. „Dokumentarac samo pokušava da baci sumnju na ,Bibliju᾽, bez ikakvih istorijskih dokaza ili intervjua sa pouzdanim stručnjacima, samo čista pretpostavka”, napisao je jedan gledalac.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar