MEĐU IZMEĐU

ISUS IZMIŠLJENI MESIJA?

440 pregleda

Američki istoričar Džozef Atvil kaže da je lik Isusa Hristosa iskorišćen kao propagandno oružje i da predstavlja proizvod stvaranja fantazije starih Rimljana.

Autor knjige „Mesija cezara” tvrdi da je pronašao priznanje nekoliko Rimljana koji su tvrdili da su vlasti stvorile „mesiju” kako bi smirile Jevreje u Palestini. On dodaje da stvarajući Isusov lik nisu bili inspirisani nekom konkretnom osobom, već da su Rimljani koristili podatke iz različitih izvora iz prvog jevrejsko-rimskog rata, koji je trajao od 66. do 73. godine.

Prema Atvilu, u to vreme, Jevreji u Palestini čekali su na ratnika mesiju i to je bio stalni izvor pobune tokom prvog veka.

Kada su Rimljani iscrpeli konvencionalna sredstva za gušenje pobune, nastavili su sa psihološkim ratovanjem i pretpostavili su da je način da se zaustavi širenje jevrejske misionarske aktivnosti da se stvori sistem verovanja koji bi bio konkurentan, kaže on.

Tada je, tvrdi Atvil, izmišljena priča o „mirnom” mesiji. Umesto poziva na rat, mesija je pozvao da se okrene i drugi obraz agresoru.

Isusova biografija je izgrađena, od početka do kraja, na prethodnim pričama, a posebno na biografiji rimskog cezara Tita Flavija, ističe on i dodaje da je Isus jedini fiktivni lik u književnosti čija je životna priča u celini može pratiti iz drugih izvora..

Redosled događaja i mesta Isusovog apostolata su manje-više ista kao i redosled događaja i mesta vojne kampanje cara Tita Flavija i „ovo je jasan dokaz namerno konstruisanog obrasca”, rezimira on.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • Pogledao sam film a kasnije uporedio jevanđelje po Marku sa pohodom Titusa Flavija i bio jako iznenađen. Pogotovo što su članovi njegove familije bili bitne ličnosti u ranom hrišćanstvu. Iznenađujuće je i to što malka kao i sam car Konstantin veliki takođe nose to prezime.

Ostavite komentar