MEĐU IZMEĐU

ISUSOV DOM U NAZARETU?

Global Look Press, left/ Wikimedia Commons

Istaknuti britanski arheolog izneo je uverljiv slučaj tvrdeći da je dobro očuvana drevna kuća u Nazaretu bila Isusov dom iz detinjstva. Zgrada datira iz prvog veka, a na tom mestu se danas nalazi samostan Sestara iz Nazareta.

U moderno doba prvi put je identifikovana je u 19. veku kao kuća u kojoj je Isus odrastao sa Josifom i Marijom, ali je ova pretpostavka odbačena tridesetih godina prošlog stoleća. Međutim, nakon 14 godina terenskog rada i istraživanja na toj lokaciji, Ken Dark, profesor arheologije i istorije sa Univerziteta Riding u Velikoj Britaniji, otkrio je da se samostan nalazi na mestu stanovanja za koji je drevni Nazarećanin verovao da je Isusov prvi dom. Ostali su znatni delovi zgrade, uključujući usečeno kamenito stepenište. U prvmg veku je, verovatno, obuhvatala brojne sobe i ostave unaokol dvorišta i terasu na krovu. Njegova analiza potvrdila je status zgrade kao mesta stanovanja iz prvog veka. Takav slučaj se ne može primeniti ni na jednu drugu u tom gradu, piše „Rusija danas.

Proučavanje arheologa obelodanilo je izvrsno majstorstvo u gradnji dvospratnice i poznavanje tektonskih odlika stena što se poklapa sa opisom Josifovog zanata u grčkim jevanđeljima, a to znači da on nije bio samo stolar, već i klesar ili zidar. Terenska iskopavanja ukazuju da je pored ostataka kuće u četvrtom veku sagrađena pećinska crkva ukrašena mozaicima. U petom veku je izgrađena još jedna i nad kućom i nad pećinskom i bila je najveća u Nazaretu u to vreme. Crkva je bila detaljno ukrašena mermerom i mozaicima i tačno se poklapala sa opisom velike vizantijske crkve iz sedmog veka za koju se govorilo da je stajala na mestu Isusovog doma i da je bila važno hodočasničko odredište.

U svojoj knjizi „Samostan sestara iz Nazareta: Rimski period, vizantijsko i krstaško nalazište u centralnom Nazaretu, profesor Ken Dark ispitivao je verovatnoću sećanja na istoriju zgrade koja se prenosi iz prvog veka u četvrti vek, kada je prva crkva na tom mestu sagrađena. „Moj zaključak je da, iz antropoloških dokaza i proučavanja usmene tradicije, ne postoji apsolutno nijedan razlog zašto oni to ne bi mogli znati, rekao je.

O autoru

Stanko

Ostavite komentar