MEĐU IZMEĐU

ISUSOV DOM U NAZARETU?

251 pregleda

Istaknuti britanski arheolog izneo je uverljiv slučaj tvrdeći da je dobro očuvana drevna kuća u Nazaretu bila Isusov dom iz detinjstva. Zgrada datira iz prvog veka, a na tom mestu se danas nalazi samostan Sestara iz Nazareta.

U moderno doba prvi put je identifikovana je u 19. veku kao kuća u kojoj je Isus odrastao sa Josifom i Marijom, ali je ova pretpostavka odbačena tridesetih godina prošlog stoleća.Međutim, nakon 14 godina terenskog rada i istraživanja na toj lokaciji, Ken Dark, profesor arheologije i istorije sa Univerziteta Riding u Velikoj Britaniji, otkrio je da se samostan nalazi na mestu stanovanja za koji je drevni Nazarećanin verovao da je Isusov prvi dom.Ostali su znatni delovi zgrade, uključujući usečeno kamenito stepenište. U prvmg veku je, verovatno, obuhvatala brojne sobe i ostave unaokol dvorišta i terasu na krovu. Njegova analiza potvrdila je status zgrade kao mesta stanovanja iz prvog veka. Takav slučaj se ne može primeniti ni na jednu drugu u tom gradu, piše „Rusija danas.

Proučavanje arheologa obelodanilo je izvrsno majstorstvo u gradnji dvospratnice i poznavanje tektonskih odlika stenašto se poklapa sa opisom Josifovog zanata u grčkim jevanđeljima, a to znači da on nije bio samo stolar, već i klesar ili zidar. Terenska iskopavanja ukazuju da je pored ostataka kuće u četvrtom veku sagrađena pećinska crkva ukrašena mozaicima. U petom veku je izgrađena još jedna i nad kućom i nad pećinskom i bila je najveća u Nazaretu u to vreme.Crkva je bila detaljno ukrašena mermerom i mozaicima i tačno se poklapala sa opisom velike vizantijske crkve iz sedmog veka za koju se govorilo da je stajala na mestu Isusovog doma i da je bila važno hodočasničko odredište.

U svojoj knjizi „Samostan sestara iz Nazareta: Rimski period, vizantijsko i krstaško nalazište u centralnom Nazaretu, profesor Ken Dark ispitivao je verovatnoću sećanja na istoriju zgrade koja se prenosi iz prvog veka u četvrti vek, kada je prva crkva na tom mestu sagrađena. „Moj zaključak je da, iz antropoloških dokaza i proučavanja usmene tradicije, ne postoji apsolutno nijedan razlog zašto oni to ne bi mogli znati, rekao je.

O autoru

administrator

Ostavite komentar