MEĐU IZMEĐU

IT GIRLS KROJE SAJTOVE

1.133 pregleda
s leva na desno: Tajana Todorović, Jana Otković, Anja Radonjić

Godinama su poslovi vezani za IT tehnologiju najtraženiji. Da li su ta zanimanja tipično muška i zašto je IT takmičenje za devojčice u Računarskoj gimnaziji održano baš 8. marta?

Iako su za dvanaest godina postojanja Računarske gimnazije dečaci bili brojniji đaci, najčešće su devojčice bile đaci generacije, a kasnije najbolji studenti. Zato je cilj ukloniti potencijalne barijere i poručiti devojkama da zanimanja u 21. veku ne treba deliti na muška i ženska, a pogotovo ne poslove u IT industriji, u čijim su počecima žene dominirale.

Devojčice su stekle veštinu da
samostalno naprave veb sajt, blog,
da uređuju, održavaju i unapređuju
postojeće WordPress sajtove.

Računarska gimnazija i CET škola računara žele da promovišu informatiku među devojčicama, iz tog razloga organizovale su besplatnu obuku WordPress-a za učenice 7. i 8. razreda. Nakon kursa devojčice su stekle veštinu da samostalno naprave veb sajt, blog, da uređuju, održavaju i unapređuju postojeće WordPress sajtove, a zanimljiv je podatak da je čak četvrtina svih sajtova na Internetu napravljena korišćenjem baš ovog alata.

Na dan žena, 8. marta, održano je finale takmičenja IT girls, a ocenjivali su se kreativnost i korišćenje alata kojima smo ih naučili. Takmičenje je podržala IT kompanija Go Daddy&Manage WP i obezbedila vredne nagrade za takmičarke koje su osvojile prva tii mesta.

Pobednica Jana Otković, učenica OŠ „Starina Novak”, nagrađena je stipendijom Računarske gimnazije, a o svom iskustvu sa takmičenja svedoči: „Morala sam da pripremim dosta tekstova i da naučim mnogo novih stvari šta je zahtevalo vreme i trud, ali nije mi bilo teško, jer je takmičenje bilo veoma interesantno. Sajt koji sam na finalu napravila bio je na temu parka ,Tašmajdan` koji se nalazi u centru Beograda, u kome sam odrasla. Verovatno ću iskoristiti stipendiju Računarske gimnazije koju sam dobila kao nagradu jer smatram da je to škola koja mi pruža odličnu perspektivu.”

Drugoplasirana Tajana Todorović, napravila je sajt na temu „Život u Japanu” i dobila polustipendiju Računarske gimnazije, a Anja Radonjić s radom na temu „Kuvanje i recepti” osvojila je treću nagradu, obe su učenice OŠ „Vuk Karadžić” iz Beograda.

Broj žena u IT sektoru varira od zemlje do zemlje, a u tehnološkim timovima ima ih samo oko 16%. To je zbog toga što se devojčice od ranog detinjstva usmeravaju ka takozvanim ženskim oblastima kao što su društvene nauke i umetnost. Ovakva takmičenja upravo služe da se informatička zanimanja popularišu među omladinom i ohrabre žene da se profesionalno ostvare u ovoj industriji.

Aleksandra Martinović

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar