ТРЕЋИ СМЕР

ИЗ СОФТВЕРА ЂАВО ВИРИ

Илустрација (ithenticate)

Ту и тамо пропусте покоје студентско писаније, још ређе мастер (или магистарску) тезу. Чим убаците нечији докторат, он се сместа укочи!

Станко Стојиљковић

Ко је крив што у Србији из године у годину има све више плагијата? Софтвер. Чак није из Србије, и нема српско презиме (iThenticate)!

Замислите само, неће да проверава домаће докторате! Ту и тамо пропусти покоје студентско писаније, још ређе мастер (или магистарску) тезу. Чим убаците нечији докторат, он се сместа укочи!

Као да је живо биће, осети га као страно тело, и ни макац. И тако је на свих шест српских универзитета коју су такве рачунарске програме набавили. Улудо протраћене паре, било би умесније уплатити некима ауторске хонораре! Колике? Е то је пословна тајна.

Хоћеш доктора наука који се мало занео у преписивању и заборавио да наведе од кога да пошаљеш на робију? Не иде, погазио би вишевековну баштину ресавске школе којом се с разлогом дичимо.

Сад ви будите паметни и јурите варалице које су се окитиле туђим знањем. Колико су украли? Тричавих десетак посто, можда и мање. Тек покоји необавештени згреши у десетак година, готово занемарљиво на више хиљада доктора наука. Зар се то не назива крађом туђих замисли, увида и делова рукописа? Никако, тако кажу чланови стручних комисија.

Неће, ваљда, глупи рачунарски програми да их уче шта је преписано. Није ово Грчка из доба војне хунте: здипиш кутију шибица или локомотиву, стрпају те у апс. Хоћеш доктора наука који се мало занео у преписивању и заборавио да наведе од кога да пошаљеш на робију? Не иде, погазио би вишевековну баштину ресавске школе којом се с разлогом дичимо.

Има ли излаза? Увек, али претходно прочитајте горе да се наша рубрика зове – Трећи смер.

(Уколико вам се учини да смо вас завели у свјеврсно „врзино коло” у размишљању, верујте да нисте нимало погрешили. Маните се ђавољих софтвера, већ брже-боље у ову рубрику уселите целокупно високо образовање и истраживање, па вртите дан и ноћ. И чекајте стрпљиво, као у кладионици).

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар