TREĆI SMER

IZ SOFTVERA ĐAVO VIRI

3.020 pregleda

Tu i tamo propuste pokoje studentsko pisanije, još ređe master (ili magistarsku) tezu. Čim ubacite nečiji doktorat, on se smesta ukoči!

Stanko Stojiljković

Ko je kriv što u Srbiji iz godine u godinu ima sve više plagijata? Softver. Čak nije iz Srbije, i nema srpsko prezime (iThenticate)!

Zamislite samo, neće da proverava domaće doktorate! Tu i tamo propusti pokoje studentsko pisanije, još ređe master (ili magistarsku) tezu. Čim ubacite nečiji doktorat, on se smesta ukoči!

Kao da je živo biće, oseti ga kao strano telo, i ni makac. I tako je na svih šest srpskih univerziteta koju su takve računarske programe nabavili. Uludo protraćene pare, bilo bi umesnije uplatiti nekima autorske honorare! Kolike? E to je poslovna tajna.

Hoćeš doktora nauka koji se malo zaneo u prepisivanju i zaboravio da navede od koga da pošalješ na robiju? Ne ide, pogazio bi viševekovnu baštinu resavske škole kojom se s razlogom dičimo.

Sad vi budite pametni i jurite varalice koje su se okitile tuđim znanjem. Koliko su ukrali? Tričavih desetak posto, možda i manje. Tek pokoji neobavešteni zgreši u desetak godina, gotovo zanemarljivo na više hiljada doktora nauka. Zar se to ne naziva krađom tuđih zamisli, uvida i delova rukopisa? Nikako, tako kažu članovi stručnih komisija.

Neće, valjda, glupi računarski programi da ih uče šta je prepisano. Nije ovo Grčka iz doba vojne hunte: zdipiš kutiju šibica ili lokomotivu, strpaju te u aps. Hoćeš doktora nauka koji se malo zaneo u prepisivanju i zaboravio da navede od koga da pošalješ na robiju? Ne ide, pogazio bi viševekovnu baštinu resavske škole kojom se s razlogom dičimo.

Ima li izlaza? Uvek, ali prethodno pročitajte gore da se naša rubrika zove – Treći smer.

(Ukoliko vam se učini da smo vas zaveli u svjevrsno „vrzino kolo” u razmišljanju, verujte da niste nimalo pogrešili. Manite se đavoljih softvera, već brže-bolje u ovu rubriku uselite celokupno visoko obrazovanje i istraživanje, pa vrtite dan i noć. I čekajte strpljivo, kao u kladionici).

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar