МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИЗ СРБИЈЕ ПРВО ЗАГАЂЕЊЕ

Почетак металургије (Википедија)

Ново истраживање открило је да су рударство и металургија на Балканском полуострву представљали почетак бронзаног доба у целом региону и „рођење металургије” у Европи.

Око 3600. године пре нове ере, људи на Балканском полуострву достигли су велику прекретницу: њихово рударство и металургија проузроковали су толико загађење, да је могуће приметити га и данас, пише Phys.org. Ново истраживање открило је да су рударство и металургија на Балканском полуострву представљали почетак бронзаног доба у целом региону и „рођење металургије” у Европи.

Временски контекст у који је смештен „почетак бронзаног доба”, а који се повезује са наведеним открићем, може да се сврста у исту раван са постојањем Сумерске цивилизације с подручја Месопотамије, док је Британија још била у каменом добу. Дакле, тада још нису биле изграђене прве египатске пирамиде, које су се појавиле тек хиљаду година касније.

У чланку објављеном у часопису
PNAS представљено је прво такво истраживање
о променама загађења у југоисточној Европи,
за које се сматра да су настале из
концентрација олова у западној Србији.

Phys.org пише да се о бронзаном добу на Балкану већ доста знало на основу археолошких ископавања, различитог оружја и оруђа, али да смо сада у могућности да сазнамо више о том времену захваљујући траговима загађења које су ондашњи људи оставили иза себе. Током процеса добијања гвожђа, микроскопске честице олова ослобађале су се у атмосферу, а ветрови су их затим разносили на велике удаљености, све док не би пале на земљу. На основу одређених хемијских анализа могуће је доћи до спознаје о древним загађењима.

Бронзана секирља (Википедија)

У чланку објављеном у часопису PNAS представљено је прво такво истраживање о променама загађења у југоисточној Европи, за које се сматра да су настале из концентрација олова у западној Србији, пише „Кликс”.

Пронађени су докази о повишеним нивоима олова који се односе на 3600. годину пре нове ере, што уједно представља најстарије познато загађење животне средине на планети. Балкан се тако повезује с развојем металургије и најранијим бронзаним добом.

Претходно је најстарије познато загађење животне средине у Европи, из 3000. године пре нове ере, било октривено у јужној Шпанији. Ново откриће повезује се са близу пет стотина година даљом прошлошћу. У западној Европи тај ниво металуршког развоја достигнут је тек скоро 1000 година касније.

(Извор Б92)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар