SKLAPANJE PAMĆENJA

IZA NOBELOVSKIH KULISA

396 pregleda

Zašto ne postoji Nobelova nagrada za matematiku?

 Nobelova nagrada se od 1901. godine, u skladu s testamentom Alfreda Nobela, dodeljuje muškarcima, ženama i organizacijama koji su svojim radom dali veliki doprinos čovečanstvu. Sledi pet zanimljivosti o nagradi i njenom osnivaču.

Pesnik Alfred Nobel

Alfred Nobel ušao je u istoriju kao pronalazač dinamita, ali je bio i dobar pesnik. Pisao je pesme celog života, nekad na maternjem švedskom, ali većinom na engleskom jeziku.

„Nemam ni najmanju nameru da nazovem svoje stihove poezijom. Pisao sam i pišem samo iz razloga da ublažim depresiju ili poboljšam svoj engleski”, napisao je Nobel u pismu svom prijatelju.

Nobel je 1862, sa 29 godina, propitivao svoj književni talenat. „Fizika je moje područje, a ne pisanje”, napisao je u pismu na francuskom jednoj mladoj ženi. U godini svoje smrti, 1896, napisao je skandaloznu tragediju u četiri čina „Nemeza”. Nadahnula ga je Šelijeva drama „Čenči” o ženi koja je ubila svog incestnog oca u Rimu u 16. veku.

Nagrađivane porodice

Nakon prvih dodela Nobelove nagrade, šestoro dece je krenulo stopama svojih roditelja i sami su postali dobitnici. Sedmo dete, Lorens Breg, osvojio je nagradu zajedno s ocem Vilijemom za fiziku 1915. godine. Bilo je to za Nobelove standarde u njegovim „nežnim godinama”. Imao je samo 25.

Porodica Kiri ukupno je osvojila četiri nagrade, a petu stekla venčanjem. Dve su pripale Mariji Kiri: Nobelovu nagradu za fiziku podelila je 1903. sa suprugom Pjerom, Nobelovu nagradu za hemiju osvojila je 1911. godine.

Najstarija ćerka Irena dobila je Nobelovu nagradu za hemiju zajedno sa suprugom Frederikom Žolijem 1935. godine. Irenina mlađa sestra Eva Kiri, jedina iz porodice koja nije izabrala naučnu karijeru, udala se za Henrija Ričardsona, osvajača Nobelove nagrade za mir 1965. godine, kada je bio na čelu UNICEF-a.

Pjer i Marija Kiri (Vikipedija)

Šveđanin Gunar Midal osvojio je Nobelovu nagradu za ekonomiju, a osam godina kasnije njegova supruga Alva bila je dobitnica Nobelove nagrade za mir.

Dobitnici u odsutnosti

Od 1901. godine petorica dobitnika Nobela nisu mogla da učestvuju na svečanoj dodeli nagrada u Oslu. Nemački novinar i pacifist Karl fon Osecki bio je u nacističkom koncentracionom logoru kada je 1936. proglašen dobitnikom.

Ruskog disidenta Andreja Saharova je 1975. predstavljala njegova supruga Jelena Boner, a kineski disident Lu Sjaobo bio je u zatvoru 2010. godine. Bivši poljski predsednik Leh Valensa je 1983. godine odbio poziv na dodelu nagrade u Oslu jer je strahovao da mu neće biti dopušten povratak u Poljsku.

Mjanmarska opoziciona liderka Aung San Su Ći nalazila se u kućnom pritvoru kada je 1991. godine osvojila Nobela. Iako joj je bilo dopušteno da otputuje u Oslo, odbila je poziv iz istog razloga kao Valensa.

Zašto ne matematika?

Istoričari su osamdesetih godina zaustavili tračeve da je partnerka Alfreda Nobela imala aferu s matematičarom Gostom Mitag-Leflerom i da je to razlog što pronalazač nije želeo da oda priznanje i matematičarima. Postoje dva verovatna objašnjenja zašto nema nagrade za matematiku.

Gosta Mitag-Lefler (Vikipedija)

Kada je Nobel 1895. sastavljao svoj testament, nagrada za matematiku je već postojala u Švedskoj i nije video potrebu za još jednom. Na početku 20. veka primenjene nauke bile su u milosti javnosti i struke. Doprinos matematike čovečanstvu nije bio toliko očigledan kao što je danas.

Posmrtne nagrade

Statut Nobelove fondacije od 1974. godine ne predviđa posmrtno dodeljivanje nagrade. Pre te promene su samo dve osobe osvojile Nobela nakon smrti. Generalni sekretar UN Šveđanin Dag Hamaršold poginuo je u padu aviona 1961, ali je proglašen dobitnikom Nobela za mir kasnije iste godine.

Nobelova nagrada za književnost je 1931. godine posmrtno dodeljena još jednom Šveđaninu, Eriku Akselu Karlfeltu. Odbor je 2011. godine dodelio Nobela za medicinu Kanađaninu Ralfu Stajnmanu, ne znajući da je lekar preminuo tri dana pre objave dobitnika i ta nagrada je priznata.

(Izvor B92)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar