СКЛАПАЊЕ ПАМЋЕЊА

ИЗА НОБЕЛОВСКИХ КУЛИСА

Илустрација (Владислав Гајић/Depositphotos)

Зашто не постоји Нобелова награда за математику?

 Нобелова награда се од 1901. године, у складу с тестаментом Алфреда Нобела, додељује мушкарцима, женама и организацијама који су својим радом дали велики допринос човечанству. Следи пет занимљивости о награди и њеном оснивачу.

Песник Алфред Нобел

Алфред Нобел ушао је у историју као проналазач динамита, али је био и добар песник. Писао је песме целог живота, некад на матерњем шведском, али већином на енглеском језику.

„Немам ни најмању намеру да назовем своје стихове поезијом. Писао сам и пишем само из разлога да ублажим депресију или побољшам свој енглески”, написао је Нобел у писму свом пријатељу.

Нобел је 1862, са 29 година, пропитивао свој књижевни таленат. „Физика је моје подручје, а не писање”, написао је у писму на француском једној младој жени. У години своје смрти, 1896, написао је скандалозну трагедију у четири чина „Немеза”. Надахнула га је Шелијева драма „Ченчи” о жени која је убила свог инцестног оца у Риму у 16. веку.

Награђиване породице

Након првих додела Нобелове награде, шесторо деце је кренуло стопама својих родитеља и сами су постали добитници. Седмо дете, Лоренс Брег, освојио је награду заједно с оцем Вилијемом за физику 1915. године. Било је то за Нобелове стандарде у његовим „нежним годинама”. Имао је само 25.

Породица Kири укупно је освојила четири награде, а пету стекла венчањем. Две су припале Марији Kири: Нобелову награду за физику поделила је 1903. са супругом Пјером, Нобелову награду за хемију освојила је 1911. године.

Најстарија ћерка Ирена добила је Нобелову награду за хемију заједно са супругом Фредериком Жолијем 1935. године. Иренина млађа сестра Ева Kири, једина из породице која није изабрала научну каријеру, удала се за Хенрија Ричардсона, освајача Нобелове награде за мир 1965. године, када је био на челу УНИЦЕФ-а.

Пјер и Марија Кири (Википедија)

Швеђанин Гунар Мидал освојио је Нобелову награду за економију, а осам година касније његова супруга Алва била је добитница Нобелове награде за мир.

Добитници у одсутности

Од 1901. године петорица добитника Нобела нису могла да учествују на свечаној додели награда у Ослу. Немачки новинар и пацифист Kарл фон Осецки био је у нацистичком концентрационом логору када је 1936. проглашен добитником.

Руског дисидента Андреја Сахарова је 1975. представљала његова супруга Јелена Бонер, а кинески дисидент Лу Сјаобо био је у затвору 2010. године. Бивши пољски председник Лех Валенса је 1983. године одбио позив на доделу награде у Ослу јер је страховао да му неће бити допуштен повратак у Пољску.

Мјанмарска опозициона лидерка Аунг Сан Су Ћи налазила се у кућном притвору када је 1991. године освојила Нобела. Иако јој је било допуштено да отпутује у Осло, одбила је позив из истог разлога као Валенса.

Зашто не математика?

Историчари су осамдесетих година зауставили трачеве да је партнерка Алфреда Нобела имала аферу с математичаром Гостом Митаг-Лефлером и да је то разлог што проналазач није желео да ода признање и математичарима. Постоје два вероватна објашњења зашто нема награде за математику.

Госта Митаг-Лефлер (Википедија)

Kада је Нобел 1895. састављао свој тестамент, награда за математику је већ постојала у Шведској и није видео потребу за још једном. На почетку 20. века примењене науке биле су у милости јавности и струке. Допринос математике човечанству није био толико очигледан као што је данас.

Посмртне награде

Статут Нобелове фондације од 1974. године не предвиђа посмртно додељивање награде. Пре те промене су само две особе освојиле Нобела након смрти. Генерални секретар УН Швеђанин Даг Хамаршолд погинуо је у паду авиона 1961, али је проглашен добитником Нобела за мир касније исте године.

Нобелова награда за књижевност је 1931. године посмртно додељена још једном Швеђанину, Ерику Акселу Kарлфелту. Одбор је 2011. године доделио Нобела за медицину Kанађанину Ралфу Стајнману, не знајући да је лекар преминуо три дана пре објаве добитника и та награда је призната.

(Извор Б92)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар