MEĐU IZMEĐU

IZBAČEN IZ AKADEMIJE

257 pregleda

Prvi put je Američka nacionalna akademija nauka (NAS) proterala člana koji je proglašen krivim za seksualno uznemiravanje. Upravno veće ukinulo je članstvo poznatom astronomuDžefriju Marsiju (67.779 citata i Hiršov ideks 138, prema „Gugl akademiku), saopšteno je članovima elektronskom poštom.

To je prvi takav slučaj u 158-godišnjoj istoriji Američke nacionalna akademija nauka, koja jepre dve godine izmenila svoja pravila da bi omogućio izbacivanje članova zbog dokumentovanih prekršaja. Nisu preduzete nikakve mere do jeseni 2020, kada je francuski naučnik podneo žalbu protiv Marsija i još tri člana NAS-a koji su,prema objavljenim vestima, bili pod istragom zbog seksualnog uznemiravanja.

U elektronskojporuci članovi su obavešteni da je članstvo Džefriju Marsiju zvanično ukinuto 24. maja, zbog kršenja politike uznemiravanja, izvestila je služba za štampu Science Insider. Godine 2015. pomenuti astronom je uklonjen sa Kalifornijskog univerziteta Berkli, nakon što ga je univerzitetska istraga proglasila krivim za seksualno uznemiravanje, uključujući ljubljenje i pipkanje studenata. On je sada je u neprofitnom udruženju Space Awareness, prenosi sajt naučnog časopisa Science.

O autoru

administrator

Ostavite komentar