MEĐU IZMEĐU

IZGLADNJIVANJE RAKA

1.431 pregleda
Ilustracija

Američki naučnici pronašli su prirodan način da zaustave rast melanoma, što otvara put da se pronađe efikasan način u lečenju te vrste raka. Melanom je jedan od najčešćih oblika raka, a milioni ljudi širom sveta boluju od njega.Naučnici su identifikovali ključni metabolički enzim koji direktno utiče na rast ćelija melanoma.Zaključak studije, objavljene u časopisu Nature Cell Biology, jeste da bi nalazi mogli da dovedu do razvoja novih lekova za lečenje melanoma.

Vođa istraživanja profesor Zev Ronaj objašnjava da ovaj tip raka kože ne može da preživi i raste bez enzima GCDH, koji igra glavnu ulogu u metabolizmu aminokiselina.Sprečavanje lučenja GCDH enzima dovodi do strukturalnih promena u drugom enzimu – NRF2 koji u tom slučaju potiskuje ćelije raka.„Sada je naš glavni cilj pronalazak leka koji smanjuje aktivnost enzima GCDH”, naveo je Ronaj.Zato što tumori brzo rastu i zbog toga im je potrebno mnogo hranjivih materija, naučnici traže načine kako da izlgadne ćelije raka. Ono što je glavni problem jeste što se kancer prilagođava i kada mu se ukine jedan izvor hrane, on pronalazi drugi.

GCDH (glutaril-KoA dehidrogenaza), igra značajnu ulogu u metabolizmu lizina i triptofana – dve aminokiseline ključne za naše zdravlje, a koje takođe ćelija melanoma koriste kao hranu. U procesu hranjenja, međutim, dolazi do stvaranja materija koje su toksične za ćelije raka. „Proces hranjenja je šestostepen. Mislili smo da će ćelijama raka biti potrebno svih šest enzima. Međutim, izgleda da je samo jedan od njih ključan i nezamenjiv – GCDH. Ćelija melanoma ne mogu da prežive bez njega”, objašnjava profesor.

Dalji eksperimenti pokazali su da potiskivanje enzima GCDH dovodi do promena u proteinu NRF2, koji dobija sposobnost da suzbija rast ćelija melanoma. Nažalost, američki stručnjaci su utvrdili da bi ovakav tip lečenja bio efikasan samo kod melanoma i da ne daje rezultate kod drugih vrsta raka.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar