МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИЗГУБЉЕНИ СЛУХ СЕ ВРАЋА

Getty Images

Getty Images

У току испитивања у којем је учествовало више од 200 пацијената, већина их је осетила значајно побољшање у разумевању говора већ након прве инјекције, а учинак је трајао готово две године.

Током испитивања, у којем је учествовало више од 200 пацијената, већина их је осетила значајно побољшање у разумевању говора већ након прве инјекције, а учинак је трајао готово две године. Стално слушање гласне музике може знатно и неповратно оштетити слух. Проблем је што до делимичног губитка слуха, због сведоступне технологије, долази све раније.

Но, истраживачи са америчког МИТ-а објавили су како су пронашли лек који би могао помоћи у опоравку делимичног губитка слуха. Окупљени у биотехнолошку компанију Frequency Therapeutics, раде на регенеративној терапији којом би се могао повратити изгубљени слух. Kако су истакли за MIT News, користе мале молекуле да би програмирали прогениторне ћелије (налазе се у унутрашњем уху и производе длачице осетних ћелија још у материци, но престају с радом пре рођења и више нису активне) да стварају ситне длачице осетних ћелија које нам омогућују да чујемо. Људи се рађају са отприлике 15 хиљада длачица осетних станица у сваком пужу. Током живота те длачице полако одумиру, што доводи до делимичног или потпуног губитка слуха.

Управо су те длачице осетних ћелија најосетљивије и одумиру кад су стално изложене гласним звуцима или одређеним лековима. Научници са МИТ-ија зато су смислили лек који се убризга у ухо да подстакне обнову тих ћелија. У клиничким испитивањима показали су да је могуће побољшати слух људи.Побољшати разумевање говора је наш главни циљ, нагласио је саоснивач Frequencyја и главни директор Крис Лус.

У току испитивања у којем је учествовало више од 200 пацијената, већина их је осетила значајно побољшање у разумевању говора већ након прве инјекције, а учинак је трајао готово две године.Неки од кандидата нису чули последњих 30 година, а сад први пут могу отићи у ресторан и кроз буку чути шта им деца говоре. Јасно, преостаје нам још много посла, но већ сама чињеница да можете помоћи малој групи људи је заиста импресивна, истакао је професор Роберт Лангер, један од саоснивача Frequencyја.

„Ткива у целом телу садрже прогениторне ћелије, тако да видимо велики потенцијал за примену ове технике. Верујемо да је ово будућност регенеративне медицине, нагласио је Лус. Не би ме изненадило да у 10 до 15 година дођемо до тачке у којој ћемо моћи у потпуности повратити слух особама на једнак начин као што се сад обављају ласерске операције којима се враћа савршен виде – да једноставно одете лекару и за сат-два поново можете чути свет око себе, објснио је на крају стручњак с Харварда и МИТ-ија Џеф Kарп.

(Извор Зимо)

О аутору

Stanko

Оставите коментар