MEĐU IZMEĐU

IZGUBLJENI „ZLATNI GRAD”

335 pregleda

Egipatska arheološka misija potvrdila je otkriće „izgubljenog zlatnog grada na drevnoegipatskom lokalitetu Luksor. Renomirani arheolog Zahi Havas otkrio je 3.000 godina star grad zakopan pod peskom.Grad potiče iz doba vladavine Amenhotepa Trećeg, a nastavio je da ga koristi kralj Tutankamon.„Mnoge strane misije radile su u ovom području tražeći pogrebni hram Tutankamona, jer su u blizini otkriveni hramovi Horemheba i Aja, rekao je Havas, dodajući da te misije nisu uspele da nađu grad.

Opisujući otkriće kao „najveći grad osnovan u starom Egiptu“, Havas je objasnio da je „izgubljeni zlatni grad“ ustoličio jedan od najvećih egipatskih vladara Amenhotep Treći – deveti kralj 18. dinastije koji je Egiptom vladao od 1391. do 1353. godine pre nove ere.U to vreme grad je bio najveća administrativna i industrijska naseobina na zapadnoj obali Nila. Arheolozi su otkopali neke od gradskih ulica, kuće i zidove visine 3 metra.

Na otkriću lokaliteta rade od septembra 2020. godine, a do sada su otkopali dobro očuvan deo grada sa kućama u kojima su sačuvani predmeti iz svakodnevnog života.„Otkriće izgubljenog grada je drugo po važnosti arheološko otkriće još od pronalaska Tutankamonove grobnice, istakla je Betsi Brajan, profesorka egiptologije na Univerzitetu Džons Hopkins.

Dodala je i da će otkriće pomoći da se rasvetli jedna od najvećih istorijskih misterija – zašto su Ehnaton (Amenhotepov sin) i Nefertiti odlučili da se presele u Amarnu, lokalitet koji je predstavljao novu prestonicu osnovanu 1346. godine pre nove ere.Ehnaton je potpuno raskinuo sa tradicijom svog oca i skoro čitavim egipatskih politeističkim panteonom, obožavajući samo jednog boga – Atona, jednog od aspekata boga sunca Ra. Svoje prvobitno ime Amenhotep Četvrti, promenio je u Ehnaton, što znači posvećen Atonu. 

 

Na novom lokalitetu pronađeni su temelji i ostaci tri palate kralja Amenhotepa Trećeg i dobro očuvan administrativni i industrijski centar.Pronađeno je prstenje, nakit, skarabi, šarene glinene posude i cigle sa žigom kralja Amenhotepa, što je nesumnjivo datiralo grad. U južnom delu grada otkopana je pekara i brojne peći.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar