ZOV BUDUĆNOSTI

IZLEČENJE RAKA CREVA

373 pregleda

Međunarodna grupa naučnika na čelu sa ekspertima sa moskovskog Nacionalnog istraživačkog tehnološkog univerziteta (MISIS) izjavila je da je izlečeno 100 odsto miševa obolelih od raka creva, uz pomoć leka na bazi nanočestica kobalt-gvožđe oksida.

 Za lečenje je primenjena tehnologija lečenja onkoloških bolesti zasnovana na hipertermiji – zagrevanje tumora do određene temperature, zahvaljujući unetim nanočesticama. Rezultati ispitivanja objavljeni su u časopisu Nanomedicine. Magnetna hipertermija je metoda lečenja raka koja je u razvoju i u kojoj intezivno zagrevanje može prouzrokovati uništavanje ćelijskih proteina, što dovodi do brzog uništavanja ćelija tumora. Da ne bi zajedno sa obolelim umirale i zdrave ćelije, u tumor se ubrizgava agens koji poseduje magnetna svojstva. Agens (nanočestice oksida metala) dolazi u kontakt sa ćelijama tumora i pod uticajem elektromagnetnog polja zagreva se i uništava obolele ćelije.

Naslovnica (Twitter)

Ova tehnologija još uvek nije sistematizovana. Naučnici su u potrazi na materijalima, i što je najvažnije, za temperaturnim uslovima koji će biti najefikasniji za ovu proceduru. Stručnjaci za materijale i biohemičari iz laboratorije „Biomedicinski nanomaterijali” na Nacionalnom istraživačkom tehnološkom univerzitetu, sa kolegama iz Rusije, Nemačke i Grčke, objavili su rezultate istraživanja in vitro i in vivo, koji su pokazali da je za uspešnu antitumorsku terapiju potrebno odabrati temperaturne uslove posebno za svaku vrstu raka.

Konkretno, grupa je uspela da postigne potpuni nestanak malignih tumora kod 100 odsto miševa obolelih od raka debelog creva, nakon zagrevanja tumora na temperaturi od 41 do 43 Celzijusova stepena. Naučnici su u svom radu koristili nanočestice kobalt-gvožđe oksida koje imaju visoka magnetna svojstva, što znači da mogu da obezbede zagrevanje ćelija i tkiva na viskim temperaturama kao odgovor na uticaj elektromagnetnog polja. Osim toga, izuzetno su stabilne u fiziološkim uslovima, nemaju toksični uticaj na ćelije tkiva, a i mogu se dobiti lako i jeftino.

„Pod nadzorom je bila grupa životinja sa dva različita modela tumora – oboleli od blago agresivnog raka debelog creva ST26 i od agresivnog raka dojke u metastazi 4T1. Obe grupe primile su injekciju kobalt-gvožđa oksida u tumor i dalju terapiju primenom magnetne hipertermije u tri različita temperaturna stanja”, rekla je jedna od autorki članka, inženjer u laboratoriji „Biomedicinski nanomaterijali” Anastasija Garanjina.

Naučnici su sproveli uporednu analizu uticaja različitih temperatura na neagresivne i zloćudne modele tumora koji aktivno metastaziraju i utvrdili su da su ćelije raka debelog creva osetljivije na hipertermiju i umiru pri zagrevanju na temperaturi 41-43 Celzijusova stepena.

„Prema rezultatima niza eksperimenata, utvrđeno je da je karcinom dojke otporniji na zagrevanje i te ćelije umiru samo pri temperaturi većoj od 47 Celzijusa, dodala je Garanjina. U grupama životinja koje su tretirane na temperaturama 46-48 i 58-60 Celzijusa, stopa preživljavanja bila je 25-40 odsto. Važno otkriće je činjenica da terapija magnetnom hipertermijom dovodi do manjeg broja slučaja obrazovanja metastatičkih bolesti u telu životinja, u poređenju sa operativnim uklanjanjem tumora. 

 Trenutno tim nastavlja laboratorijska istraživanja kako bi optimizova rad nanopreparata kao deo pretkliničkih istraživanja. U istraživanju su učestvovali i naučnici iz Grčke, Nemačke, i poznatih moskovskih univerziteta: Moskovskog državnog univerziteta „Lomonosov” i Ruskog hemijsko-tehnološkog univerziteta „Mendeljejev”.

(Izvor Sputnjik)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar