МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИЗЛЕЧИ ГРИП ЗА ЈЕДАН ДАН

Вирус грипа (Википедија)

Вирус грипа (Википедија)

У трећој фази клиничког истраживања, које је спроведено прошле године, вирус је код пацијената који су иначе били здрави нестао у року од само 24 сата.

Јапански научници су објавили да су направили лек против грипа и да је једна доза тог лека довољна да убије вирус у једном дану. Jапанска компанија „Шионоги” тврди да лек фармацеутског назива „балоксавир марбоксил” (Baloxavir marboxil) делује снажније и боље од свих познатих лекова против грипа и да је једна доза довољна да ефикасно уништи узрочнике у једном дану, преносе агенције.

Нови лек темељи се на открићима
оствареним у истраживањима лекова
за ХИВ који нападају један други ензим
и спречавају осетљивост ћелија.

У трећој фази клиничког истраживања, које је спроведено прошле године, вирус је код пацијената који су иначе били здрави нестао у року од само 24 сата.

Сезонски грип годишње убије 650.000 људи. Пандемија грипа могла би однети милионе живота. Према наводима Akute Market Reports, тржиште лековима за грип могло би са 600 милиона у 2016. години до 2025. нарасти на око 1,2 милијарде долара. Испитаницима који су узимали најпознатији лек против грипа „Рошеов” „тамифлу””– требало је 72 сати да победе вирус, а онима који су добијали плацебо 96 сати.

„Тамифлу” скраћује природан ток болести за један дан и то ако се узме у првих 48 сати. Друга предност „балоксавир марбоксила“ састоји се у томе што је довољна само једна доза док се „тамифлу” узима у 10.

За сузбијање свих симптома болести требало је подједнако времена независно од тога да ли су болесници узимали „тамифлу” или нови лек.

Али, „Шионоги” истиче да би управо брзина деловања „балоксавир марбоксила“ могла бити кључна за спречавање ширења заразе.

Нови лек који су развили „Роше и Шионоги енд ко.” темељи се на открићима оствареним у истраживањима лекова за ХИВ који нападају један други ензим и спречавају осетљивост ћелија, а тиме и саму инфекцију у зачетку.

„Балоксавир марбоксил“, који делује на вирусе грипа А као и на оне грипа Б, недавно је добио зелено светло за стављање у промет у Јапану. „Роше” ће настојати да се то исто догоди у САД и у Европи. Одлука у САД се очекује током 2019. године.

(Извор Фонет)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар