MEĐU IZMEĐU

IZLEČI GRIP ZA JEDAN DAN

416 pregleda
Virus gripa (Vikipedija)

U trećoj fazi kliničkog istraživanja, koje je sprovedeno prošle godine, virus je kod pacijenata koji su inače bili zdravi nestao u roku od samo 24 sata.

Japanski naučnici su objavili da su napravili lek protiv gripa i da je jedna doza tog leka dovoljna da ubije virus u jednom danu. Japanska kompanija „Šionogi” tvrdi da lek farmaceutskog naziva „baloksavir marboksil” (Baloxavir marboxil) deluje snažnije i bolje od svih poznatih lekova protiv gripa i da je jedna doza dovoljna da efikasno uništi uzročnike u jednom danu, prenose agencije.

Novi lek temelji se na otkrićima
ostvarenim u istraživanjima lekova
za HIV koji napadaju jedan drugi enzim
i sprečavaju osetljivost ćelija.

U trećoj fazi kliničkog istraživanja, koje je sprovedeno prošle godine, virus je kod pacijenata koji su inače bili zdravi nestao u roku od samo 24 sata.

Sezonski grip godišnje ubije 650.000 ljudi. Pandemija gripa mogla bi odneti milione života. Prema navodima Akute Market Reports, tržište lekovima za grip moglo bi sa 600 miliona u 2016. godini do 2025. narasti na oko 1,2 milijarde dolara. Ispitanicima koji su uzimali najpoznatiji lek protiv gripa „Rošeov” „tamiflu“”– trebalo je 72 sati da pobede virus, a onima koji su dobijali placebo 96 sati.

„Tamiflu” skraćuje prirodan tok bolesti za jedan dan i to ako se uzme u prvih 48 sati. Druga prednost „baloksavir marboksila“ sastoji se u tome što je dovoljna samo jedna doza dok se „tamiflu” uzima u 10.

Za suzbijanje svih simptoma bolesti trebalo je podjednako vremena nezavisno od toga da li su bolesnici uzimali „tamiflu” ili novi lek.

Ali, „Šionogi” ističe da bi upravo brzina delovanja „baloksavir marboksila“ mogla biti ključna za sprečavanje širenja zaraze.

Novi lek koji su razvili „Roše i Šionogi end ko.” temelji se na otkrićima ostvarenim u istraživanjima lekova za HIV koji napadaju jedan drugi enzim i sprečavaju osetljivost ćelija, a time i samu infekciju u začetku.

„Baloksavir marboksil“, koji deluje na viruse gripa A kao i na one gripa B, nedavno je dobio zeleno svetlo za stavljanje u promet u Japanu. „Roše” će nastojati da se to isto dogodi u SAD i u Evropi. Odluka u SAD se očekuje tokom 2019. godine.

(Izvor Fonet)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar