МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИЗЛОЖБА „ТЕСЛА У ГРАЦУ”

Илустрација

У Галерији науке и технике САНУ отворена je изложба „Никола Тесла и Висока техничка школа у Грацу, у организацији Аустријског културног форума.  Повод је обележавање Светског дана науке – 10. јул, када је уједно и рођендан Николе Тесле. Изложба је посвећена годинама које је чувени научник провео у Грацу. Обухвата период од његових студентских дана до Теслиних трагова у садашњости.

Посебно се бави његовим односом с Високом техничком школом у Грацу, у то време познатом као K. K. Technische Hochschule (Царска и краљевска Висока техничка школа), где је студирао од 1875. до 1878. године, и на којој је за своја достигнућа добио почасни докторат 1937. године. Поред прекретница у Теслином животу и његових техничких достигнућа, изложба наглашава колико су његове идеје имале утицаја на науку и индустрију, на развој образовне институције у Грацу, данас Универзалног музеја Јоанеум, и како се његово наслеђе одразило на Технички универзитет у Грацу.

Изложбу су отворили Њ. е. господин Николас Лутероти, амбасадор Аустрије у Београду, др Адријан Фајкс, директор Аустријског културног форума, и академик Зоран Петровић, управник Галерије науке и технике САНУ.   Др Адријан Фајкс је истакао да би волео да и многи други генијални српски умови убудуће похађају ту школу. Изложба ће трајати до 24. јула.

(Извор РТС)

О аутору

Stanko

Оставите коментар