MEĐU IZMEĐU

IZMENJENI KORONAVIRUS

297 pregleda

Grupa lekara iz Singapura otkrila je nove simptome nove koronavirusne bolesti. Rezultati istraživanja objavljeni su u časopisu „Lanset.

 Prema njihovim podacima, nekim pacijentima u početku je dijagnostikovana groznica denga. Pacijenti su se žalili na groznicu i osip. Oni pri tome nisu imali simptome tipične za koronavirus. Lečenje groznice denga nije pomoglo i pacijenti su počeli da se žale na teško disanje, a dodatno su testirani i na koronavirus. Analize su pokazale pozitivne rezultate.

Lekari su apelovali na kolege da ozbiljno pristupe dijagnozi, podsetivši da nepravilno lečenje predstavlja pretnju za javno zdravlje. Denga groznica je infekcija koju izaziva denga virus. Komarac prenosi (ili širi) virus denge. Denga groznica je, takođe, poznata pod nazivom „groznica koja lomi kosti”, jer izaziva toliko snažne bolove da oboleli imaju osećaj da im neko lomi kosti.

Kineske vlasti su 31. decembra 2019. obavestile Svetsku zdravstvenu organizaciju o epidemiji nepoznate upale pluća u gradu Vuhan u centralnom delu zemlje. Kineski stručnjaci utvrdili su 7. januara uzročnika bolesti – to je koronavirus 2019-nCoV (2019-nCoV), koji je kasnije zvanično nazvan KOVID-19. Ukupan broj zaraženih dostigao je 110 hiljada u 104 zemlje, od čega je 81 hiljada u kontinentalnoj Kini. Od novog koronavirusa umrlo je 3.136 ljudi u Kini, a skoro 60 hiljada je ozdravilo.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar