MEĐU IZMEĐU

IZNENADNI TRZAJ U SNU

306 pregleda

Zašto se javlja pre nego što utonemo u san?

Trzaj koji se javlja neposredno pre nego što zaspimo se u stručnoj literaturi naziva hipnotički trzaj, a radi o reakciji tela na ulazak u san. Ono se trzne i razbudi nas pre nego što čvrsto zaspimo.Hipnotički trzaj je kratak i iznenadni trzaj koji se često javlja u prvoj fazi sna, u fazi između budnosti i dubljeg sna. „Tokom uspavljivanja mišići u telu se opuštaju, a to opuštanje mozak ponekad tumači kao pad, pa pokreće kontrakciju mišića, objasnila je Elen Vermter, medicinska sestra i portparol organizacije Better Sleep Council. Ona kaže da to može da bude slučajno i da se događa bez razloga, a ponekad se radi o nekim faktorima koji povećavaju verovatnću od pojave tog trzaja, poput stresa, napornih vežbi i kod uzimanja određenih lekova.

„Ti trzaji su uobičajeni kod zdravih ljudi, ali mogu da se pogoršaju zbog umora, nedostatka sna ili upotrebe stimulansa poput unosa kofeina i sličnog, pojasnio je Aleks Dimitri, stručnjak za psihijatriju i medicinu spavanja.On je dodao da razloga za brigu nema, ali ako se prečesto ponavljaju i remete vam san, tada možda nije loše da se posavetujete se doktorom.Ponekad je za pojavu hipnotičkih trzaja kriva apneja, poremećaj kod koga dolazi do kratkotrajnog prestanka disanja tokom sna.

„Kada su disajni putevi blokirani i nivo kiseonika u krvi padne, mozak šalje signal upozorenja telu i budi ga trzanjem, kaže Vermter.Ona napominje da ne postoji način da se trzanje ne događa, ali pomaže redovan odlazak na spavanje u tihom i prijatnom okruženju. Takođe, pomoći će i opuštanje od stresa pre spavanja i izbegavanje hrane i pića koji stimulišu budnost, poput kafe ili čokolade, prenosi HuffPost.

Postoje i teorije da je hipnotički trzaj ostatak evolucije kada je naše telo moralo da bude sigurno da je u okruženju sve u redu i da nema opasnosti.„To bi mogao da bude trzaj koji je poslužio i našim precima da se razbude i ponovo pre spavanja provere da li je sve sigurno i da bi osigurali stabilan položaj tela pre spavanja, posebno ako su spavali na drvetu, smatra Džejson Elis, profesor sa Nortumbria University.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar