МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИЗГУБЉЕНИ ГЕН МРЕЖЊАЧЕ

CC0 Pixabay

Најновија истраживања показала су да и људи, попут појединих врста риба и гуштера, имају могућност регенерације чулних органа, као што је око, али се током еволуције ген који је задужен за то некако угасио.

Оштећење ока, посебно мрежњаче, најчешћи је узрок слепила код људи, с обзиром да је тај орган изузетно сложен, са широким спектром купастих ћелија преко којих се подаци о светлости похрањују у наш централни нервни систем. Због тога је немогуће да се ткиво мрежњаче обнавља на исти начин као друга оштећена ткива, попут коже или костију.

Ипак, поједине врсте рибе, као што је зебрица, могу да регенеришу ту врсту ткива, а људи са њима деле 70 одсто истих гена, укључујући и онај који им омогућава регенерацију визуелног чулног ткива. Научник са Универзитета Џонс Хопкинс, који се бави неурологијом, Сет Блекшоу указује да је способност својствена за многе животиње, као и људе, само што смо је ми током еволуције изгубили.

„Наше истраживање указује да постоји потенцијал за регенерацију код сисара, укључујући и људе, али га је нешто током еволуције искључило, навео је Блекшоу.

Научници верују да је губитак ове способности на неки начин компензован другим стварима, па су тако сисари постали отпорнији на паразите.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар