MEĐU IZMEĐU

IZUMIRANJE SVITACA

317 pregleda

Većina se oslanja na bioluminiscenciju – hemijsku reakciju svoga tela koja im omogućava da svojim svetlom privuku partnera, a prevelika količina veštačkog svetla remeti ovaj proces.

Zašto svici umiru?

Širom sveta svici svojim svetlucavim telima osvetljavaju noć, ali naučnici sada upozoravaju da je njihova magija ugrožena i da buduće generacije možda nikada neće imati priliku da upoznaju ova stvorenja.Glavni razlog zbog kog se smanjuje broj pripadnika neke vrste je gubitak staništa, a svici su ugroženi jer su im potrebni posebni uslovi da bi ispunili svoj životni ciklus, tvrde naučnici sa Univerziteta Tafts u Masačusetsu, koji su sproveli istraživanje, prenose mediji.

Na primer, jednoj vrsti svitaca iz Malezije, poznatoj po sinhronizovanom svetljenju, potrebne su šume mangrova kako bi se razmnožavali u ovom području, ali su ovde zasađene plantaže palminog ulja.Osim što im remeti prirodan bioritam, veštačko svetlo utiče na njihove rituale tokom parenja”, napominje Avalon Ovens, jedan od koautora studije.

Većina svitaca se oslanja na bioluminiscenciju – hemijsku reakciju svoga tela koja im omogućava da svojim svetlom privuku partnera, a prevelika količina veštačkog svetla remeti ovaj proces.Profesor biologije Dejv Goulson na Univerzitetu u Saseksu, ističe da su pesticidi jedan od glavnih uzroka što je sve manje svitaca. Naučnici su, inače, ustanovili da je u toku tiha apokalipsa” u svetu insekata, jer se već 41 odsto nalazi pred istrebljenjem.

U Japanu, na Tajvanu i u Maleziji već duže vreme izleti na kojima se posmatraju svici privlače sve više turista. Masovne turističke ture uz reke blizu šuma mangrova u Tajlandu dovode do rušenja stabala i erozije rečnih korita, što dodatno uništava prirodna staništa ovih svetlećih bića, navodi „Nacionalna geografija Srbija”.

(Izvor B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar