MEĐU IZMEĐU

IZUMREĆE ZBOG SEKSA

739 pregleda
Shutterstock

Ugroženi mužjaci severnoaustralijskih torbarskih mačaka su neispavani zbog prevelike količine seksualne aktivnosti – što bi ih moglo naposletku i ubiti, navode naučnici. Naime, novo istraživanje je pokazalo da mužjaci ove vrste torbara prevaljuju velika rastojanja u potrazi za partnerkom, zbog čega ne spavaju koliko bi trebalo.To bi moglo objasniti zašto se obično tokom jedne sezone parenja razmnožavaju do smrti dok ženke, s druge strane, mogu živeti do četiri godine, piše BBC.

Oni prelaze velike udaljenosti da bi se parili što je češće moguće i čini se da je njihov nagon toliko jak da se odriču spavanja da bi više vremena provodili tražeći ženke”, rekao je biolog Kristofer Klemente sa Univerziteta Sunčana obala u Australiji. Naučnici su posmatrali ponašanje mužjaka i ženki severnoaustralijskih torbarskih mačaka (Dasyurus hallucatus)na Gruteajlandu, ostrvu blizu obale australijske Severne teritorije. Neki su u jednoj noći prepešačili više od 10 kilometara. S obzirom na to da se radi o maloj životinji, to je isto kao da čovek prevali 40 kilometara.

Otkrili su da mužjaci privlače i više parazita, verovatno zato što ne posvećuju dovoljno vremena svojoj higijeni jer žele maksimalno da iskoristr svaku sezonu parenja. I dodaju da mužjaci nisu toliko oprezni kao ženke dok traže hranu ili izbegavaju gtanljivce.Zbog nedostatka sna i povezanih simptoma, ne stignu da se oporave. To bi moglo objasniti zašto toliko mužjaka umire nakon sezone parenja. Postaju lak plen, lakše ih pregaze automobili ili jednostavno uginu od iscrpljenosti”, kazao je biolog Džošua Gašk.

Prema organizaciji Australian Wildlife Conservancy, preostalo ih je oko 100.000 severnih, s time da njihov broj naglo opada. Ugrožava ih i gubitak staništa, mačke lutalice, a znaju se i otrovati žabama krastačama.Istraživanje naslovljeno Resting disparity in quoll semelparity: examining the sex-linked behaviours of wild roaming northern quolls (Dasyurus hallucatus) during breeding season objavljeno je u časopisu R Royal Society Open Science.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar