MEĐU IZMEĐU

IZVOR TAJNIH SIGNALA

258 pregleda

Naučnici su prvi put uspeli otkriti izvor neobične, moćne eksplozije radio-talasa, koja se naziva brza provala radio-talasa (FRB), čime je rešena jedna od velikih kosmičkih misterija. Provala je stigla iz magnetara, neutronske zvezde s jakim magnetskim poljem, piše New Scientist.

To su neverovatno snažni bleskovi radio-talasa koji uglavnom dolaze iz udaljenih galaksija. Otkako je prvi otkriven 2007. godine, predstavljena su mnoga objašnjenja za njih. Međutim, budući da uglavnom dolaze iz velikih daljina, nikad nije bilo dovoljno dokaza koji bi otkrili što ih tačno stvara. Neki su praćeni do svojih galaksija domaćina, no njihov konkretan izvor ipak nikada nije tačno određen.

U travnju su astronomi pronašli prvu provalu radio-talasa koja je stilga iz naše galaksije, što im je omogućilo da je bolje osmotre. Nekoliko timova astronoma istraživalo je područje na kojem su nastao i otkrilo da su potekli od magnetara nazvanog SGR 1935 + 2154. Iako su magnetari bili glavni kandidati za tumačenje nastanka, ovo je prvi jasan dokaz da mogu stvarati radio-talase na dovoljno visokoj energiji potrebne za takve signale.

Ova provala, poznata kao FRB 200428, udaljena je oko 30.000 svetlosnih godina od nas, dok su ostale koje smo otkrili udaljeni milionima do milijarde svetlosnih godina.Zbog takve blizine zabeležena je kao izuzetno svetla.Mnogo je sjajnija od bilo kojeg drugog radio objekta u svemiru,” rekao je Bing Džong sa Univerziteta Nevada u Las Vegasu, jedan od istraživača koji je pomogao da ih povežu s magnetarom.

Provala je imala otprilike tri puta veću energiju od one koju svake sekunde emituje naše Sunce i bila je zantno svetlija od bilo kojeg radio-talasa magnetara koji je ikad zabilježen, iako nije oslobodila toliko energije kao bilo koji odranije izvan naše galaksije.To može značiti da ostale koje smo videli proizvode aktivniji magnetari koji mogu emitovati snažnije eksplozije.Ako sve ove proizvode magnetari, oni ne mogu svi biti spori, stari magnetari poput ovog”, kaže Džong. Neki moraju biti mladi, što znači da se njihova starost meri u desetlećima ili stolećima, umesto u hiljadama ili desetinama hiljada fodina.”

No, naučnici smatraju da je, takođe, moguće da ne potiču svi iz magnetara. Naime, bilo je nagoveštaja da postoje različite vrste provala radio-talasa. Čini se da se neki ponavljaju, da eksplodiraju iznova i iznova, dok drugi znaju blesnuti samo jednom. Osim toga, čini se da se nekoliko koji su ispraćeni do njihovih galaksija domaćina stvara u različitim okruženjima.Dakle, ova jedna provala neće nam omogućiti da odgovorimo na pitanje postoje li mnoge vrste tela koje stvaraju provale radio-talasa, no ipak nam može pomoći da jasno razumemo barem jednu vrstu.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar