МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ИЗВОР ТАЈНИХ СИГНАЛА

123rf

Научници су први пут успели открити извор необичне, моћне експлозије радио-таласа, која се назива брза провала радио-таласа (FRB), чиме је решена једна од великих космичких мистерија. Провала је стигла из магнетара, неутронске звезде с јаким магнетским пољем, пише New Scientist.

То су невероватно снажни блескови радио-таласа који углавном долазе из удаљених галаксија. Откако је први откривен 2007. године, представљена су многа објашњења за њих. Међутим, будући да углавном долазе из великих даљина, никад није било довољно доказа који би открили што их тачно ствара. Неки су праћени до својих галаксија домаћина, но њихов конкретан извор ипак никада није тачно одређен.

У травњу су астрономи пронашли прву провалу радио-таласа која је стилга из наше галаксије, што им је омогућило да је боље осмотре. Неколико тимова астронома истраживало је подручје на којем су настао и открило да су потекли од магнетара названог SGR 1935 + 2154. Иако су магнетари били главни кандидати за тумачење настанка, ово је први јасан доказ да могу стварати радио-таласе на довољно високој енергији потребне за такве сигнале.

Ова провала, позната као FRB 200428, удаљена је око 30.000 светлосних година од нас, док су остале које смо открили удаљени милионима до милијарде светлосних година. Због такве близине забележена је као изузетно светла.Много је сјајнија од било којег другог радио објекта у свемиру,” рекао је Бинг Џонг са Универзитета Невада у Лас Вегасу, један од истраживача који је помогао да их повежу с магнетаром.

Провала је имала отприлике три пута већу енергију од оне коју сваке секунде емитује наше Сунце и била је зантно светлија од било којег радио-таласа магнетара који је икад забиљежен, иако није ослободила толико енергије као било који одраније изван наше галаксије. То може значити да остале које смо видели производе активнији магнетари који могу емитовати снажније експлозије.Ако све ове производе магнетари, они не могу сви бити спори, стари магнетари попут овог”, каже Џонг. Неки морају бити млади, што значи да се њихова старост мери у десетлећима или столећима, уместо у хиљадама или десетинама хиљада фодина.”

Но, научници сматрају да је, такође, могуће да не потичу сви из магнетара. Наиме, било је наговештаја да постоје различите врсте провала радио-таласа. Чини се да се неки понављају, да експлодирају изнова и изнова, док други знају блеснути само једном. Осим тога, чини се да се неколико који су испраћени до њихових галаксија домаћина ствара у различитим окружењима. Дакле, ова једна провала неће нам омогућити да одговоримо на питање постоје ли многе врсте тела које стварају провале радио-таласа, но ипак нам може помоћи да јасно разумемо барем једну врсту.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар