MEĐU IZMEĐU

JAJA SE RANIJE POLAŽU

160 pregleda
EPA

S obzirom na to da klimatske promene podstiču raniji početak proleća u većem delu Sjeverne Amerike, mnoge ptice polažu jaja ranije, prema novoj studiji koja povećava broj dokaza da globalno otopljenje potpuno menja ponašanje divljih životinja.Od 72 vrste ptica koje su praćene u okolini Čikaga, otprilike trećina položi jaja oko 25 dana ranije nego pri jednog stoleća, navodi se u članku objavljenom u petak u časopisu Journal of Animal Ecology. Među pogođenima su gugutka, vetruška i jastreb.

Naučnici do sada nisu pronašli nikakva jasna obeležja zajednička tim vrstama koja bi mogla objasniti zašto menjaju svoj raspored.Većina ptica koje smo posmatrali jedu insekte, a na sezonsko ponašanje insekata takođe utiče klima, rekao je glavni autor Džon Bejts, kustos odeljenja za ptice u Fild muzeju u Čikagu.Pitanje kako na životni ciklus životinja i biljaka utiču klimatske promene i sezonski poremećaji, postaje sve važnije u glavama ljudi, dodao je on.Samo nekoliko temperaturnih stepeni manje ili više od dugogodišnjeg proseka može imati veliki uticaj na to kad se pojave insekti, drveće prolista, cveta cveće i, prema novom istraživanju, izležu jaja.

Naučnici veruju da bi klimatske promene mogle biti jedan od mnogih razloga za strmoglavi pad populacija ptica od sedamdesetih prošlog veka, pri čemu su Sjedinjene Države i Kanada izgubile otprilike trećinu svojih ptica – ili oko 3 milijarde ptica – prema studiji iz 2019. objavljenoj u časopisu Science.Bejts i kolege proučili su više od 1.500 zapisa o ljuskama jaja koje se čuvaju u čikaškom muzeju, a mnogi datiraju iz razdoblja između 1872. i 1920. kada je sakupljanje bilo popularna zabava.

Ti entuzijasti viktorijanskog doba ostavili su detaljne, rukom pisane nalepnice s podacima kao što su vrsta ptice i datum sakupljanja. Naučnici su zatim uporedili te zapise s više od 3.000 modernih zapisa i sve to s podacima o iznosa ugljen-dioksida na datume gnežđenja kroz vreme obuhvaćeno istraživanjem.Zaključci studije potvrđuju rezultate studija sprovedenih poslednjih decenija u Velikoj Britaniji, koje su takođe otkrile da ptice jaja polažu ranije.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar