MEĐU IZMEĐU

JAPANSKI ROBOT U VRTIĆU

250 pregleda

U Japanu postoji manjak vaspitačica i nastavnog osoblja, pa su oni koji rade preopterećeni.

Tempo razvoja veštačke inteligencije i raduje i plaši. Mnogi predviđaju da će nas ona ostaviti bez posla, tj. da će roboti zameniti ljude u mnogim delatnostima. I dok se nezaposlenost već odavno u celom svetu prepoznaje kao gorući problem, u jednom vrtiću u Tokiju, zbog nedovoljnog broja radnika specijalizovanih za rad sa decom, upravo je pomoć robota više nego dobrodošla.

U Japanu postoji manjak vaspitačica i nastavnog osoblja, pa su oni koji rade preopterećeni. Zato je u jednom vrtiću u Tokiju u toku testiranje robota kao visokotehnološkog rešenja za taj problem. Testiranje se odvija u okviru preduzetničkog projekta i u saradnji sa naučnim osobljem Univerziteta Gunma.

„Zato je velika stvar imati robota za
pomoćnika. To je veliko rasterećenje za
nas vaspitače, a deci je veoma zabavno
da provode vreme sa robotom. Naročito
vole da ga imitiraju.”

U projektu učestvuje specijalno dizajnirani robot u obliku mede, koji je nazvan Vevo. Vevo ume da dočekuje i pozdravlja decu, da ih pojedinačno identifikuje i da im izmeri telesnu temperaturu. U Japanu se deci u vrtićima obavezno meri temperatura dva puta dnevno. Tokom dnevnog odmora, senzori smešteni u dečje krevetiće beleže ritam srca i sve telesne pokrete, uključujući pokrete pluća tokom disanja. Alarm upozorava vaspitačice ukoliko senzori detektuju bilo kakve anomalije.

„Merenje telesne temperature i monitoring dece tokom dnevnog odmora samo su deo onoga što se može poveriti robotima. Bilo bi od velike pomoći da se dozvoli visokorazvijenoj robotici da povede računa o brojnim dnevnim dužnostima”, smatra Nobuaki Nakazava, profesor Univerziteta Gunma i savetnik na ovom projektu.

Vaspitač Hiromi Jamamoto smatra da je i za vreme dnevnog spavanja neophodno kontrolisati i čuvati decu. „Zato je velika stvar imati robota za pomoćnika. To je veliko rasterećenje za nas vaspitače, a deci je veoma zabavno da provode vreme sa robotom. Naročito vole da ga imitiraju”, kaže Jamamoto.

Ministar za zdravlje, rad i socijalnu politiku naglašava da specijalizovano radno osoblje nedostaje širom Japana, ali da se manjak posebno oseća u Tokiju, gde jedan prijavljeni kandidat može da bira između pet ponuda za posao. Zato se, osim u vrtićima, uveliko radi na integrisanju ovakvih sistema i u domovima za stara lica.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar