MEĐU IZMEĐU

JEDNA ILI SEDAM ČAŠA?

276 pregleda
Pixabay

U vezi ispijanja vina često se lome koplja. Pojedine studije u prošlosti tvrdile su da je čaša dnevno eliksir zdravlja, dok su druge bile opreznije ukazujući na štetnost alkohola čak i u manjim količinama.Istraživači sa Univerziteta Teksas u Ostinu nedavno su otkrili da ispijanje jedne čaše vina svake večeri manje šteti nego sedam čaša vina u jednoj večeri i potpuna apstinencija ostalih šest dana u nedelji.Studija je pratila 1.000 Amerikanaca u starosti od 30 i više godina tokom devet godina.

Dr Čarls Holahan, profesor psihologije koji je vodio studiju, rekao je da stvari nisu crno-bele kad je u pitanju konzumiranje vina, ali da su nalazi doveli do jasnog zaključka da je pojedinac koji popije veću količinu vina u jednom izlasku u većem riziku od razvoja alkoholizma od nekoga ko tu količinu rasporedi tokom sedam dana.Nacionalna zdravstvena služba preporučuje muškarcima i ženama da ne piju više od 10 čaša vina sedmično. Upozorava, takođe, da ne piju više od dve čaše odjednom, prenosi Indeks.hr.

Rezultati su objavljeni u časopisu  American Journal of Preventive Medicine.Dr Rudolf Mus, koautor studije i profesor emeritus psihijatrije i bihevioralnih nauka na Medicinskom fakultetu Univerziteta Stanford, rekao je da seu naučnim i medijskim raspravama o umerenom opijanju obrazac pijenja uopšteno zanemaruje, što ne bi trebalo da bude slučaj”.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar