СРПСКИ БИСЕРИ

ЈЕЛЕНА НАЈБОЉА У ЕВРОПИ

Јелена најбоља у Европи (В. Данилов)

Млади математичари Србије на Међународној олимпијади у Енглеској освојили шест одличја. Рецепт ученице Математичке гимназије: Учење, уз много шетње, дружења и смеха.

Она је најбоља млада математичарка Европе. Од пре два дана добитница је златне медаље на 60. Међународној олимпијади из математике у Великој Британији, као и специјалног признања – Мирзахани награде, које се додељује само девојкама! Јелена Иванчић (17), ученица трећег разреда Математичке гимназије у Београду, већ пет година осваја медаље на такмичењима широм света, а злато на последњем, са кога се у уторак вратила, њен је до сада највећи успех.

Ова надарена девојка, била је део шесточланог тима из Србије, који се пре два дана вратио са Међународне олимпијаде у енглеском граду Бату, са историјским успехом наше земље. Постигли су најбољи резултат српског тима у историји овог најпрестижнијег математичког такмичења! У окршају са 116 земаља, екипа Математичке гимназије, донела је три златне, сребрну и две бронзане медаље, а Србију сместила на 9. место на свету!

Мислим да сам пред ову Олимпијаду патентирала најбољи рецепт за успех – учење уз много шетње, дружења и смеха. Овога пута била сам убедљиво најопуштенија. Учила сам, спремала се, али нисам запостављала пријатеље

 Читаву Европу, изузев Русије, наши математичари оставили су далеко у прашини, а азијске земље које су традиционално победници математичких такмичења, заузимају првих осам позиција. Осим тога, од више од 600 средњошколаца из света који су се такмичили на Олимпијади, било је свега 65 девојака, а од свих њих најбоља је наша Јелена.

– Такмичим се од седмог разреда, када сам уписала Математичку гимназију, годишње освајам око пет медаља и до сада их имам више од 20 – прича нам Јелена. – Злато које сам освојила на овој Олимпијади у Бату, до сада ми је највећи успех. Бити најбољи на Међународној олимпијади, циљ је којем сви математичари стреме и изузетно сам поносна на овај успех.

Шесторка из Србије

 Јелена је једна од свега пет девојака Математичке гимназије, од када ова школа постоји, која је почела да одлази на Олимпијаде већ од првог разреда средње школе. Осим тога, последњих година, на Олимпијади се додељује и Мирзахани награда, која носи име по чувеној иранској математичарки Марјам Мирзахани. То је специјално признање за постигнуће кандидата женског пола на овом такмичењу. Додељује се најбољим девојкама за сваки континент. Европска добитница је наша Јелена, а њени резултати бољи су од свих осталих награђених девојака.

Упркос великом труду, вредном раду који траје годинама, Иванчевићева каже да има сасвим довољно времена за пријатеље, изласке и дружење.

– Не дружим се само са децом из Гимназије, како се углавном претпоставља. Моје најбоље другарице похађају Музичку и Ваздухопловну школу. Уз родитеље и два старија брата, оне су моја највећа подршка и највијачи на такмичењима – прича Јелена. – Мислим да сам пред ову Олимпијаду патентирала најбољи рецепт за успех – учење уз много шетње, дружења и смеха. Овога пута била сам убедљиво најопуштенија. Учила сам, спремала се, али нисам запостављала пријатеље.

Да математика није њен једини свет, сведочи и податак да је Јелена завршила Музичку школу, да свира клавир и да се дуго бавила пливањем.

– Упоредо са математиком, интензивно учим енглески језик, јер намеравам да студирам на Кембриџу или Принстону, па ће ми знање тог језика бити неопходно – прича ова девојка. – Већ за неколико месеци почећу да припремам папирологију за аплицирање за стипендију, а намеравам да студирам теоријску математику. Мада, занимају ме све области, алгебра, анализа, топологија, теорија бројева, комбинаторика…

Братили се с медаљама

Осим Јелена Иванчић, у тиму који је донео шест медаља из Бата били су и Алекса Милојевић, Павле Мартиновић, Милош Милићев, Јован Торомановић и Владимир Виктор Мирјанић. По речима директора школе Срђана Огњановића, ово је најбоља генерација Математичке гимназије. Алекса се уписао на студије у америчком Принстону, Павле је уписао два факултета у Београду, а Владимир је уписао факултет у Кембриџу.

(Извор Новости)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар