MEĐU IZMEĐU

JEZERA SADA RUŽIČASTA

208 pregleda

Lokalni i regionalni zvaničnici za zaštitu okoline istražuju uzrok i štetu na jezerima, ali još nisu došli do zaključaka.

Dva jezera u priobalnom području Patagonije u Argentini postala su fluorescentno ružičasta zbog još nerazjašnjenih pojava za koje se lokalni ekolozi boje da bi mogle biti uzrokovane industrijskom kontaminacijom i jako štetne.Jezera, u blizini industrijskog parka na periferiji argentinskog grada Treleva nalaze se na prašnjavoj patagonijskoj ravnici. U objavama na službenim stranicama opšine stoji da su zvaničnici nedavno naleteli na kamion koji je bacao otpad u slivnicu.

Vlasti su lokalnim medijima dale oprečna mišljenja o tome je li nagla promena boje jezera štetna, ali ekolozi su jako zabrinuti.Lokalni aktivista Pablo Lada, član argentinske Nacionalne ekološke mreže (RENAC), rekao je za Rojters da bi ovo potencijalno mogla biti posledica boje koja se davala kozicama uzgajanim u blizini da poprime svoju tipičnu ružičastu nijansu.

Mislim da je ova ružičasta laguna otkriva koliko se loše rukovalo s otpadom u blizini i u samom jezeru, dodao je.Lokalni i regionalni zvaničnici za zaštitu životne sredine istražuju uzrok i potencijalnu štetu na jezerima, ali još nisu došli do zaključaka.

(Izvor Zimo)

O autoru

administrator

Ostavite komentar