MEĐU IZMEĐU

JEZERO SVET SPASAVA

440 pregleda
Jezero Vilans (Vikipedija)

Guske su spasile Rim, da li će jezero svet? Duboko ispod Antarktika nađena je bakterija koja uništava metan, jedan od gasova „staklene bašte”, ključnih vinovnika optuženih za sveopšte otopljenje. Naučnici su je pronašli u podlednom jezeru Vilans.

Mikroorganizam obitava hiljada godina na dubini od 800 metara, zaštićen debelim naslagama leda i snega od ma kakvog uticaja Zemljinog gasovito omotača (atmosfera). Naime, 2013. su bušenjem izvadili uzorke naslaga na dnu stare 120.000 godina.

Nakon analize su, upravo, otkrili bakteriju koja se hrani metanom. I to u gornjim slojevima vode, sprečavajući da se ona zagadi. Iako sastavljen samo od ugljenika i vodonika (CH4), rečeni gas ima 86 puta jači učinak na zagrevanje od naveliko pominjanog ugljen-dioksida!

Naučnici smatraju da je najveći rezervoar metana ispod zapadnog dela Antarktika, osim ogromnih količine u dugotrajno zamrznutim u večitom arktičkom ledu. Strepi se da će se s porastom temperature na planeti smrznuti metan osloboditi i ubrzati sveopšte otopljenje i klimatske promene.

Spas se vidi u sićušnoj bakteriji koja preživljava pređajući ovo najjednostavnije organsko jedinjenje. Bez toplote i svetlosti (sunčeva) ona je u stanju da u procesu oksidacije pretvori 99 odsto metana u energiju, oponašajući svojevrsnu prirodnu sudoperu. U naučnom članku koji su potpisali naučnici sa Državnog univerziteta Montana (SAD) stoji da se ispod antarktičkog leda nalazi izobilje mikroba sposobnih da razgrade velike količine gasova „staklene bašte”.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar