MEĐU IZMEĐU

JEZGRO MARSA DRUKČIJE

188 pregleda
Shutterstock

Nova studija zasnovana na seizmičkim podacima Nasinog lendera InSight,ukazuju da je unutrašnjost našeg najbližieg suseda Marsa različita od unutrašnjosti Zemlje Naime, seizmički talasi koji su putovali do njegovog jezgra otkrili su da je ono manje i gušće nego što se do sada verovalo, iako je uglavnom napravljeno od gvožđa baš kao i naše planete.Međutim, oko 20 posto Marsovog jezgra se sastoji od elemenata poput sumpora, kiseonika, ugljenika i vodonika, koji ima duplo više nego u Zemljinom jezgru.

„Najdublji regioni Zemlje i Marsa imaju različite kompozicije – verovatno rezultat uslova i procesa koji su delovali kada su se planete formirale i materijala od kojih su napravljene”, rekla je seizmolog Džesika Irving sa Univerziteta u Bristolu u Engleskoj.S druge strane tu je i veličina Marsovog jezgra, za koja su istraživanja utvrdila da iznosi oko 3.560-3.620 kilometara, što je za oko 20 do 50 manje nego što se ranije mislilo.

Navedeni podaci otkrivaju da je jezgro Marsa manje od Zemljinog, a to može činiti bitnu razliku po pitanju toga da li će na njemu nastati život ili ne. Pre svega jer jezgro predstavlja ključ u stvaranju magnetnog polja, koje je izuzetno važno i između ostalog štiti planetu od štetnih kosmičkih zračenja.Planete i meseci nalik Zemlji imaju silikatne, stenovite spoljašnje slojeve i metalno jezgro kojim dominira gvožđe. Jedan od najvažnijih načina na koji jezgro može da utiče na nastanjivost jesre stvaranje planetarnog dinama”, objasnila je Irving. I dodala da ga Zemlja ima, ali Mars ne, bar ne milijardu godina unazad.

Nasa je u decembru prošle godine penzionisala svoj lender InSight zbog prašine na njemu, koja je sprečavala da se baterije dopune. Ali naučnici ističu da je njegova misija bila i više nego uspešna u otkrivanju strukture i unutrašnjosti Marsa.Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Proceedings of the National Academy of Sciences.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar