МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ЈОГОМ ПРОТИВ ПАДАЊА

Ми летимо (Википедија)

Ми летимо (Википедија)

Нагле промене времена и велике температурне разлике утичу на наше понашање и здравље. Утврђено је да у тим периодима долази до бројних падова, прелома, ишчашења и других повреда екстремитета. Често се мисли да године у томе имају одлучујућу улогу и да због губитка равнотеже старије особе чешће падају. Међутим, такве повреде се често дешавају и млађим људима. Постоји, ипак, начин да се оне благовремено спрече.

Људи који вежбају хата јогу приметили су побољшање равнотеже, али сада је то потврдила и научна студија. Према студији Универзитета Висконсин у Медисону, после свега пола године часова јоге, број падова старијих људи смањио се за чак 48 процената, истакла је Ирена Хамрик, породични доктор.

За људе који имају више од 65 година падови су посебно опасни и често могу бити и узрок смрти. Чак тридесет посто те популације склоно је падовима а са годинама се ситуација погоршава, па је повредама при паду изложено чак 50 посто осамдесетогодишњака.

Инструктор јоге Пол Мос каже да људи обично мисле да док уче како да предупреде пад ‒ уче како да стабилно стоје. „Заправо, реч је о низу вежби, истезања и свега оног што је потребно да бисмо функционисали у животу”, нагласио је инструктор Мос.

Хата јога подразумева низ вежби које се изводе у стојећем положају или на партеру, поду. У неколико градова, 38 учесника је вежбало јогу два месеца, два пута недељно, уз петоминутну медитацију. Иако је број испитаника био мали, потврђени резултати делују охрабрујуће.

(Јасмина Вујновић Милошевић, РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар