MEĐU IZMEĐU

KACIGA LEČI DEPRESIJU

146 pregleda
Ilustracija

Tretman duboke transkranijalne magnetne stimulacije (Deep TMS – Deep Transcranial Magnetic Stimulation),koji je smislila izraelska kompanija BrainsWay,testiran je na 1.753 pacijenta koji pate od depresije i anksioznosti.Kaciga koja šalje magnetne impulse u mozak olakšava simptome pacijenata sa depresijom i anksioznošću. Studija je pokazala da je 82 procenta pacijenata koji su primili 30 ili više 20-minutnih tretmana doživelo poboljšanje simptoma.

Ishodi su mereni skalama zasnovanim na kliničarima i/ili upitnicima za pacijente, i pokazali su da je prosečan pacijent reagovao na tretman nakon 16 sesija, ili 21 dan nakon početka lečenja.Neinvazivna procedura koristi magnetna polja da stimuliše ćelije u predelu mozga koji su uključeni u kontrolu raspoloženja i depresiju, i obično se koristi kada drugi tretmani nisu bili efikasni. Elektromagnetna zavojnica se obično postavlja uz vlasište i blizu čela.BrainsWaysaopštava da patentirani dizajn omogućava dublju i širu stimulaciju od tradicionalnih TMSkalemova i da je usmeren na pacijente sa depresijom, opsesivno-kompulzivnim poremećajem i zavisnošću od pušenja.

„BrainsWaysa zadovoljstvom može da podeli ove dokaze iz stvarnog sveta o Deep TMS-u, jer dodatno potvrđuje ogroman potencijal ovog tretmana u rešavanju globalne krize mentalnog zdravlja”, rekao je Hadar Levi, izvršni direktor. „Prosečan pacijent u ovoj analizi podataka već je pao na više od sedam ispitivanja lekova tokom svog života, i uzbudljivo je videti da su pacijenti koji su prošli kompletan kurs lečenja postigli tako značajne rezultate. Ovi rezultati nas ohrabruju u našoj misiji da poboljšamo zdravlje i transformišemo živote.”

Aron Tendler, glavni medicinski službenik, dodao je: „Ovi nalazi su zaista značajni. Imajući na umu da se radi o pacijentima koji nisu imali uspeha sa drugim modalitetima lečenja, ubedljivo je videti da je četiri od pet pacijenata u realnom svetu postiglo smanjenje simptoma depresije od najmanje 50 procenata. Štaviše, utvrđeno je da su skoro tri od četiri postigla remisiju na osnovu Hamiltonove skale za procenu depresije, zlatnog standarda”.BrainsWay je osnovan 2003. godine i ima kancelarije u Jerusalimu i Berlingtonu u SAD.

(PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar