MEĐU IZMEĐU

KAD SE BORE NOĆNE MORE

143 pregleda

Švajcarski i američki naučnici održali su eksperiment gde su uspeli da pronađu odgovor na ovo pitanje.

 Imate noćne more? Ovo je razlog, kažu naučnici. Zahvaljujući razvoju tehnologije, postalo je moguće proučavanje moždanih aktivnosti tokom spavanja, pa naučnici i psiholozi širom sveta objavljuju svoje rezultate. Ali zašto imamo noćne more?

Švajcarski i američki naučnici održali su eksperiment gde su uspeli da pronađu odgovor na ovo pitanje. Prema njihovom mišljenju, to je vrsta treninga nervnog sistema koji pomaže čoveku da se izbori sa negativnim emocijama u stvarnom životu. Ono što osećamo u snu nam pomaže da budemo pripremljeni za buduće moguće stresove, kažu naučnici.

Zahvaljujući odgovorima ispitanika, otkriveno je da postoje dve oblasti mozga koje su odgovorne za noćne more. To su insula i srednji moždani korteks. U daljoj studiji, naučnici su otkrili da oni koji su duže i češće imali noćne more, manje oštro reaguju na negativne stvari u stvarnom životu, piše sajt Brightside.

Do sada je postalo jasno da smo često zabrinuti baš onda kad naša podvest pokušava da nam pomogne u rešavanju nekog problema. Osim toga, ne znamo mnogo o snovima i načinu na koji oni utiču na naš život. Da li naša podvest uvek kroz snove komunicira sa nama.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar