MEĐU IZMEĐU

KAD SI SIT, A NISI DEBEO

821 pregleda

Naučnici tvrde da je na molekularnom nivou pronađen mehanizam koji dovodi do leptinske rezistencije, fenomena povezanog sa gojaznošću.

Tim naučnika iz Sjedinjenih Američkih Država, Izraela i Australije objavio je u avgustu u časopisu Science Translational Medicine rad u kome se tvrdi da je na molekularnom nivou pronađen mehanizam koji dovodi do leptinske rezistencije, fenomena koji je povezan sa gojaznošću.

Hormon leptin se oslobađa iz belog masnog tkiva za vreme obroka i krvotokom putuje do mozga gde stimuliše nerve i šalje informaciju da smo siti. Kod gojaznih ljudi često se u krvi nalazi dosta leptina, ali uprkos tome on ne uspeva da pošalje signal da je stomak pun.

Istraživači su uočili da miševi kojima je davana hrana sa dosta masti proizvode enzim MMP2 i postavili hipotezu da ovaj enzim razbija proteine na aminokiseline i polipeptide što može da uništi recepotre i onemogući njihovo signaliziranje. Oni su u svom radu pokazali da kada je MMP2 blokiran, leptin može da se veže za receptore i signalizira sitost, pa se nadaju da će u budćnosti na ovaj način moći da se spreči leptinska rezistencija.

Tim je naveo miševe da ne proizvode MMP2 pa se oni, iako su dobijali hranu bogatu mastima, nisu gojili i njihovi receptori za leptin su ostajali neoštećeni. Sa druge strane, kod miševa koji nisu tretirani na ovaj način primećeno je gojenje i oštećenje receptora.

(Izvor CPN)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar