PANDORINA KUTIJA

KAD VAKCINA ZGRUŠA KRV

725 pregleda

Ugrušci mogu izazvati začepljenje krvnih sudova nogu, trbušne duplje, mozga i pluća. Većina povezanih s cepivom kompanije AstraZeneca pojavila se u krvnim sudovima mozga.

Sve više zemalja odlučuje da ograniči primenu vakcine kompanije AstraZeneca protiv kovida-19 na starije od 55 ili 60 godina nakon što su regulatorna tela uočila povezanost tog cepiva s retkim slučajevima zgrušavanja krvi kod mlađih osoba.Primerice, tu su odluku donele Španija, Holandija i Portugalija.

Tromboza je bolest krvnih sudova tokom, nastaje pojavom ugrušaka (tromba) koji potom putuje krvlju po telu. Zbog toga ga je prilično teško locirati i ishod može biti smrtonosan ako dođe u mozak ili srce. Trombocitopenija je manjak krvnih pločica (trombocita) koje su uključene u zgrušavanje.Nakon vakcinisanja cepivom AstraZeneka u retkim slučajevima došlo je do stvaranja tromba i/ili nastanka trombocitopenije.Kako prepoznati stvaranje krvnog ugruška?

Tromb nastaje kad se krv zgusne i stvori polučvrstu masu. To može biti korisno pri zaustavljanju krvarenja u slučaju ozlede, ali te mase mogu stvoriti probleme ako zaustave protok krvi u vitalnom području.

Naravno, prvenstveno bi se trebalo posavetovati s porodičnim lekarom koji može detaljnije objasniti simptome tromboze, povezati moguće nuspojave cepljenja s vašim drugim oboljenjima (ako ih imate) i pratiti vas prve dve sedmice nakon primanja doze.Tromb nastaje kad se krv zgusne i stvori polučvrstu masu. To može biti korisno pri zaustavljanju krvarenja u slučaju ozlede, ali te mase mogu stvoriti probleme ako zaustave protok krvi u vitalnom području.


Tromb
(Wikipedia)

Krvni ugrušci mogu uzrokovati začepljenje krvnih sudova nogu, trbušne duplje, mozga i pluća. Većina krvnih ugrušaka povezanih s pomenutom vakcinom pojavila se u žilama u mozgu. Ovi ugrušci, poznati kao cerebralna venska sinusna tromboza (CVST), mogu dovesti do moždanog udara, napada i smrti, piše Business Insider. Do sada se većina zabeleženih ugrušaka dogodila kod žena mlađih od 60 godina u roku od dve sedmice od vakcinisanja.

Evropska agencija za lekove (EMA) navela je da bi hitno trebalo da se jave lekaru osobe koje imaju sledeće simptome:

otežano disanje,

bol u prsima,

oteklinu (ili više njih) na nozi,

trajne bolove u trbuhu,

neurološke simptome, uključujući jake i trajne glavobolje ili zamagljen vid.

Britanska nacionalna zdravstvena služba (NHS) navodi da se treba hitno obratiti lekaru zbog sumnje na stvaranje krvnih ugrušaka ako nakon cepljenja osjetite pulsirajući ili snažan bol, oteklinu, crvenilo i toplptu u nozi ili ruci i oštar bol u prsima (koja može biti gora prilikom udisanja), jak kašalj ili ako iskašljavate krv.

Jedna od vodećih stranica na internetu sa zdravstvenim savetima, WebMD, piše da noga ili ruka u slučaju pojave ugruška mogu poprimiti plavkastu ili crvenkastu boju, dok u slučaju tromba u plućima koža pacijenta može biti bleđa, plavkasta i lepljiva.Dodaje da iznenadan jak bol u prsima može značiti da se u plućima stvorio ugrušak ili da je tromb u arteriji izazvao srčani udar. U slučaju srčanog udara bol bi se trebalo osetiti u ruci, posebno na levoj strani.

Ugrušak često izaziva bolove na mestu gde se nalazi – na primer, u potkolenici, trbuhu ili ispod grla, a simptomi zavise od lokacije.Tromb u plućima može izazvati ubrzane otkucaje srca, otežano disanje, bol u prsima, iskašljavanje krvi. Ugrušak u srcu ima slične simptome kao kod onog u plućima, s tim da pritom možete osećati nesvesticu i mučninu.

Ugrušak u mozgu može uzrokovati glavobolju, zbunjenost, napade, govorne probleme i slabost, ponekad samo na jednoj strani tela.Blokirani krvni sudovi u želucu ili jednjaku mogu popucati i iskrvariti. Pritom se može povraćati krv ili se ona pojaviti u stolici, a stolica može izgledati crno i imati jako neugodan miris.

S obzirom na to da se krvni ugrušci obično leče lekovima protiv zgrušavanja, komplikacije posle vakcinisanja mogu se izbeći ako se stvaranje ugruška prepozna na vreme.Naravno, nakon cepljenja su prvih dana česte neke blage nuspojave, poput bola na mestu uboda, povišene temperature ili sličnog. Ukoliko osetite ozbiljne ili trajne simptome oko četiri do 20 dana nakon kasnije, trebalo bi da potražite lekarsku pomoć.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar