ПАНДОРИНА КУТИЈА

КАД ВАКЦИНА ЗГРУША КРВ

EPA

Угрушци могу изазвати зачепљење крвних судова ногу, трбушне дупље, мозга и плућа. Већина повезаних с цепивом компаније AstraZeneca појавила се у крвним судовима мозга.

Све више земаља одлучује да ограничи примену вакцине компаније AstraZeneca против ковида-19 на старије од 55 или 60 година након што су регулаторна тела уочила повезаност тог цепива с ретким случајевима згрушавања крви код млађих особа. Примерице, ту су одлуку донеле Шпанија, Холандија и Португалија.

Тромбоза је болест крвних судова током, настаје појавом угрушака (тромба) који потом путује крвљу по телу. Због тога га је прилично тешко лоцирати и исход може бити смртоносан ако дође у мозак или срце. Тромбоцитопенија је мањак крвних плочица (тромбоцита) које су укључене у згрушавање. Након вакцинисања цепивом AstraZeneka у ретким случајевима дошло је до стварања тромба и/или настанка тромбоцитопеније. Kако препознати стварање крвног угрушка?

Тромб настаје кад се крв згусне и створи получврсту масу. То може бити корисно при заустављању крварења у случају озледе, али те масе могу створити проблеме ако зауставе проток крви у виталном подручју.

Наравно, првенствено би се требало посаветовати с породичним лекаром који може детаљније објаснити симптоме тромбозе, повезати могуће нуспојаве цепљења с вашим другим обољењима (ако их имате) и пратити вас прве две седмице након примања дозе. Тромб настаје кад се крв згусне и створи получврсту масу. То може бити корисно при заустављању крварења у случају озледе, али те масе могу створити проблеме ако зауставе проток крви у виталном подручју.


Тромб
(Wikipedia)

Kрвни угрушци могу узроковати зачепљење крвних судова ногу, трбушне дупље, мозга и плућа. Већина крвних угрушака повезаних с поменутом вакцином појавила се у жилама у мозгу. Ови угрушци, познати као церебрална венска синусна тромбоза (CVST), могу довести до можданог удара, напада и смрти, пише Business Insider. До сада се већина забележених угрушака догодила код жена млађих од 60 година у року од две седмице од вакцинисања.

Европска агенција за лекове (ЕМА) навела је да би хитно требало да се јаве лекару особе које имају следеће симптоме:

отежано дисање,

бол у прсима,

отеклину (или више њих) на нози,

трајне болове у трбуху,

неуролошке симптоме, укључујући јаке и трајне главобоље или замагљен вид.

Британска национална здравствена служба (NHS) наводи да се треба хитно обратити лекару због сумње на стварање крвних угрушака ако након цепљења осјетите пулсирајући или снажан бол, отеклину, црвенило и топлпту у нози или руци и оштар бол у прсима (која може бити гора приликом удисања), јак кашаљ или ако искашљавате крв.

Једна од водећих страница на интернету са здравственим саветима, WebMD, пише да нога или рука у случају појаве угрушка могу попримити плавкасту или црвенкасту боју, док у случају тромба у плућима кожа пацијента може бити блеђа, плавкаста и лепљива. Додаје да изненадан јак бол у прсима може значити да се у плућима створио угрушак или да је тромб у артерији изазвао срчани удар. У случају срчаног удара бол би се требало осетити у руци, посебно на левој страни.

Угрушак често изазива болове на месту где се налази – на пример, у потколеници, трбуху или испод грла, а симптоми зависе од локације. Тромб у плућима може изазвати убрзане откуцаје срца, отежано дисање, бол у прсима, искашљавање крви. Угрушак у срцу има сличне симптоме као код оног у плућима, с тим да притом можете осећати несвестицу и мучнину.

Угрушак у мозгу може узроковати главобољу, збуњеност, нападе, говорне проблеме и слабост, понекад само на једној страни тела. Блокирани крвни судови у желуцу или једњаку могу попуцати и искрварити. Притом се може повраћати крв или се она појавити у столици, а столица може изгледати црно и имати јако неугодан мирис.

С обзиром на то да се крвни угрушци обично лече лековима против згрушавања, компликације после вакцинисања могу се избећи ако се стварање угрушка препозна на време. Наравно, након цепљења су првих дана честе неке благе нуспојаве, попут бола на месту убода, повишене температуре или сличног. Уколико осетите озбиљне или трајне симптоме око четири до 20 дана након касније, требало би да потражите лекарску помоћ.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар