MEĐU IZMEĐU

KADA ĆE EKSPLODIRATI

598 pregleda
Ilustracija

Čudne varnice mogu da pomognu u predviđanju pojava sunčevih baklji, koje mogu imati negativne posledice.

„Naši rezultati istraživanja mogu nam dati novi marker za utvrđivanje koji će aktivni delovi Sunca verovatno uskoro buknuti”, naveli su naučnici. Astronomi su otkrili da neuobičajeni bleskovi odnosno varnice na gornjoj atmosferi Sunca mogu pomoći da se bolje predvidi kada i gde bi sledeća Sunčeva baklja mogla eksplodirati. Istraživači, uključujući North West Research Associates (NWRA) u Koloradu, SAD, otkrili su male signale u gornjim slojevima solarne atmosfere – koroni.

Studija, koja je nedavno objavljena u The Astrophisical Journal, otkrila je da ove varnice mogu pomoći da se identifikuje koji delovi Sunca će najverovatnije prouzrokovati energetske eksplozije svetlosti i čestica koje se oslobađaju sa Sunca, i koje potencijalno mogu izazvati probleme kada se usmere ka Zemlji. Iznad delova koji se spremaju da buknu, naučnici su otkrili da solarna korona proizvodi male bleskove nalik bleskalicama pre potencijalno opasnog „velikog vatrometa”.

Naučnici veruju da bi rezultati mogli da dovedu do poboljšanih predviđanja solarnih oluja u svemiru, što dovodi do poremećenih uslova u svemiru prouzrokovanih aktivnošću Sunca. Poznato je da ovi svemirski vremenski događaji utiču na Zemlju na više načina, uključujući stvaranje aurore, ugrožavanje astronauta, ometanje radio-komunikacija i čak izazivanje velikih nestanka struje. „Naši rezultati mogu da nam daju novi marker da razlikujemo koji će aktivni delovi verovatno uskoro buknuti, a koji će ostati tihi u narednom periodu”, rekao je dr K. D. Leka.

Naučnici su za potrebe ovog istraživanja koristili novostvorenu bazu podataka aktivnih delova Sunca koju je snimila Nasina opservatorija za solarnu dinamiku. Ova baza kombinuje podatke koji su dobijeni tokom više od osam godina snimanja aktivnih delova u ultraljubičastom i ekstremnom ultraljubičastom svetlu. Kombinovane slike mogu olakšati naučnicima da koriste podatke iz Atmospheric Imaging Assemblu (AIA) za velike statističke studije.

„Ovo je prvi put da je ovakva baza podataka lako dostupna naučnoj zajednici, i biće veoma korisna za proučavanje mnogih tema, a ne samo aktivnih regiona spremnih za oluju”, naglasila je Karin Disauer, druga autorka studije. Naučnici su istakli da studija može da dovede do boljih modela predviđanja koji mogu da razlikuju delove Sunca koji će verovatno izazvati oluje, od onih koji neće.

(RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar