MEĐU IZMEĐU

KAFA ODLAŽE RANU SMRT

Pixabay

Pixabay

Istraživanje: Ljudi koji piju kavu imaju smanjen rizik?

Čini se da ljudi koji piju kafu imaju manji rizik od prerane smrti, sugeriše studija, a prenosi engleski list Guardian. Sa šećerom ili bez, , iako stručnjaci upozoravaju da ključ nije samo u kafi. Naime, rezultati mogu biti posledica toga što su ljudi koji piju kafu generalno imućniji. Prethodne studije su sugerisale da bi napitak mogao biti koristan za zdravlje, a pijenje kafe povezano je s manjim rizikom od stanja u rasponu od hronične bolesti jetre do određenih karcinoma, čak i demencije.

Sada su istraživači u Kini otkrili da su ljudi koji su svaki dan pili umerenu količinu kafe, bez obzira je li zaslađena šećerom ili ne, imali manji rizik od smrti u razdoblju od sedam godina od onih koji to nisu činili. Rezultati su slični i za instant, mljevenu i kafu bez kofeina. Studija, objavljena u Annals of Internal Medicine, temelji se na podacima od više od 171 hiljade učesnika. Prikupljene su genetske, životne i zdravstvene informacije od više od 500.000 ljudi od početka 2006, uključujući navike ispijanja kafe.

Tim naučnika je koristio podatke iz smrtovnica da bi pratio učesnike u srednjem razdoblju od sedam godina od 2009, tokom kojeg je umrlo 3.177 ljudi. Nakon što je uzeo u obzir činioce uključujući starosnu dob, pol, etničku pripadnost, obrazovanje, pušenje cigareta, telesnu aktivnost, indeks telesne mase i ishranu, otkrio je da su ljudi koji su konzumirali nezaslađenu kafu, u poređenju sa onima koji nisu pili ovaj napitak, imali najmanji rizik od smrti.

Najveće smanjenje, 29% manji rizik od smrti, zabeleženo je kod onih koji su pili od 2,5 i 4,5 šoljice dnevno. Smanjenje rizika od smrti vidljivo je, takođe, za kafu zaslađenu šećerom, barem za one koji piju od 1,5 do 3,5 šoljice dnevno. Trend je bio manje jasan za ljude koji su koristili veštačke zaslađivače. Međutim, studija je ispitala učesnike o ispijanju kafe i drugim navikama samo jednom i oslanjala se na samoizveštavanje. Navid Satar, profesor metaboličke medicine na Univerzitetu u Glazgovu koji nije bio uključen u rad, upozorio je da nalazi, iako intrigantni, nisu jasni.

„Posmatračka priroda ove nove studije znači da su zaključci daleko od konačnih. To je zato što su ljudi koji piju kafu uopšteno imućniji i imaju zdraviji život od onih koji ne piju kafu, a ja i dalje nisam uveren mogu li se ti činioici prevladati u posmatračkim studijama, rekao je on. I dodao da genetski dokazi ne povezuju kafu s nekim važnim zdravstvenim dobrobitima: „Preporučio bih ljudima da se drže kafe ili čaja, po mogućnosti bez šećera, čemu se većina može prilagoditi, i pokušaju da učine sve stvari za koje znamo da ih održavaju zdravim – više se kretati, jesti i bolje spavati.

Dr Kristina Vi, zamenica urednika časopisa, složila se da nalazi nisu konačni. No, dodala je, čini se da ispijanje kafe, nezaslađene ili sa skromnom količinom šećera, verovatno nije štetno za većinu ljudi.

(Izvor Indeks)

O autoru

Stanko

Ostavite komentar