MEĐU IZMEĐU

KAFA ZA VISOK PRITISAK

748 pregleda
Pixabay

Mada je rašireno verovanje da kafa povećava krvni pritisak, ne postoji istraživanje koje potvrđuje da je ono istinito. Stručnjaci iz Nemačke fondacije za srce kažu da bez straha možete popiti najmanje četiri šoljice dnevno, čak i ako patite od visokoga krvnog pritiska. Ističu da nema naučnih dokaza da je kofein loš za hipertenziju. Kafa može nakratko podići krvni pritisak jer kofein stimuliše kardiovaskularni sistem i ubrzava srčani ritam, ali to se uglavnom događa ako niste naviknuti na kofein.

Porast krvnog pritiska manji je kod osoba koje kafu piju redovno. Do tog učinka dolazi već nakon redovnog ispijanja kafe tijekom jedne do dve sedmice, stoji u objavi Nemačke fondadžije za srce. Navedeno se, takođe, odnosi na zeleni i crni čaj s obzirom na to da se i u ovim slučajevima radi o stimulansima. Međutim, trebalo bi se ograničiti na ispijanje maksimalno 400 miligrama kofeina dnevno ako razmišljate o zdravlju srca.

To je ionako više no što će većina ljudi verovatno popiti – oko četiri do pet šoljica filter kafe dnevno. Planirate li, ipak, meriti krvni pritisak, učinite to pre ispijanja kafe ili oko 30 minuta posle da biste bili sigurni da neće uticati na merenje. Međutim, pokušavajte izbeći kofeinske tablete, s obzirom na to da one mogu negativno uticati na krvni pritisak.

(Izvor Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar