МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КАФА ЗА ВИСОК ПРИТИСАК

Pixabay

Pixabay

Мада је раширено веровање да кафа повећава крвни притисак, не постоји истраживање које потврђује да је оно истинито. Стручњаци из Немачке фондације за срце кажу да без страха можете попити најмање четири шољице дневно, чак и ако патите од високога крвног притиска. Истичу да нема научних доказа да је кофеин лош за хипертензију. Kафа може накратко подићи крвни притисак јер кофеин стимулише кардиоваскуларни систем и убрзава срчани ритам, али то се углавном догађа ако нисте навикнути на кофеин.

Пораст крвног притиска мањи је код особа које кафу пију редовно. До тог учинка долази већ након редовног испијања кафе тијеком једне до две седмице, стоји у објави Немачке фондаџије за срце. Наведено се, такође, односи на зелени и црни чај с обзиром на то да се и у овим случајевима ради о стимулансима. Међутим, требало би се ограничити на испијање максимално 400 милиграма кофеина дневно ако размишљате о здрављу срца.

То је ионако више но што ће већина људи вероватно попити – око четири до пет шољица филтер кафе дневно. Планирате ли, ипак, мерити крвни притисак, учините то пре испијања кафе или око 30 минута после да бисте били сигурни да неће утицати на мерење. Међутим, покушавајте избећи кофеинске таблете, с обзиром на то да оне могу негативно утицати на крвни притисак.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар