MEĐU IZMEĐU

KAKAO MOZGU PRIJA

251 pregleda

Nakon pregleda kognitivnih testova, istraživači su otkrili da su oni koji su pili kakao obogaćen flavanolom imali najviši nivo oksigenacije krvi kao odgovor na hiperkapniju.

Prema novim istraživanjima, ispijenje kakaoa može vam pomoći da brže naučite nove koncepte ili rešite probleme, odnosno, lakše ispunite kognitivne zadatke.Novo istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports koje su sproveli istraživači sa Univerziteta u Birmingemu istraživalo je efekat flavanola pronađenih u kakau na rad mozga kod mladih, zdravih odraslih osoba.Šta je sve zahtevalo istraživanje?

Studija je posmatrala 18 zdravih muškaraca starosti od 18 do 40 godina. Svaka od osoba podvrgnuta je standardnom postupku izazivanja cirkulacije krvi u mozgu, koji je uključivao udisanje pet odsto ugljen-dioksida (CO2), što je otprilike 100 puta više od normalne koncentracije CO2 u vazduhu.Proces je prouzrokovao hiperkapniju ili prisutnost previše ugljen-dioksida u krvotoku. Svaki ispitanik je u dva navrata izvršio test na CO2 pre i nakon ispijanja kakaa. U jednoj od tih prilika kakao je obogaćen flavanolima.

U oba navrata od učesnika se tražilo da ispune nekoliko kognitivnih testova. Dr Katarina Rendeiro, koja je vodila studiju, sa Univerziteta u Birmingemu rekla je za Eat This, Not That, da je piće obogaćeno flavanolima napravljeno od prirodnog kakao praha.Učesnici su konzumirali otprilike osam grama praha u 300 miligrama vode.Šta su istraživači otkrili?Nakon pregleda kognitivnih testova, istraživači su otkrili da su oni koji su pili kakao obogaćen flavanolom imali najviši nivo oksigenacije krvi kao odgovor na hiperkapniju – i do tri puta više od učesnika koji su pili prerađeni alkalizovani kakao napitak.Kao rezultat toga, ovi učesnici su, takođe, u proseku 11 odsto brže izvršavali svoje zahtevnije kognitivne zadatke.

„Efikasna oksigenacija mozga ključna je za spoznaju”, rekla je dr Rendeiro i dodala:Činjenica da flavanoli mogu biti efikasni u poboljšanju cerebralne oksigenacije i kognitivnih funkcija čak i u zdravom mozgu izvanredan je nalaz, a to znači da svi potencijalno možemo imati koristi od ishrane bogate flavanolima.Flavanoli se nalaze u raznim namirnicama, uključujući jabuke, grožđe i zeleni čaj. Međutim, primećujem da konzumiranjem čokolade, čak i crne čokolade, verovatno neće obezbediti istu dozu flavanola kao kakao u prahu”, rekla je dr Rendeiro.Nažalost, teško je znati koliki je sadržaj flavanola u čokoladnim proizvodima jer oni nisu navedeni na etiketama”, objasnila je doktorka da proces prerade kakaoa u čokoladu može u velikoj meri da ošteti flavanole.

(Izvor N1)

O autoru

administrator

Ostavite komentar