MEĐU IZMEĐU

KAMERA VIDI IZA UGLA

235 pregleda
Ilustracija

Još jedna prodorna tehnološka inovacija uskoro će naći primenu u važnim sferama života. Nova kamera moći će da snima iza uglova i kroz medijume u kojima postoji rasejanje svetlosti, a primenjivaće se u medicini, na putevima i u fabrikama.Tehnologija Non-line-of-sight imaging (NLoS) novije je polje istraživanja koje se, kao i na svakom početku, suočava sa izazovima poput male rezolucije snimanja, potrebe za veoma sporim rasterskim skeniranjem i veoma malim ugaonim opservacionim poljem.Međutim, čini se da je tim developera sa Nortvestern univerziteta uspeo da reši dosadašnje probleme i postigne visoku rezoluciju i veliko ugaono polje.Tehnologija će biti korišćena za operacije pacijenata, snimanje krivina na putevima i kontrolisanje industrijskih mašina.Kako SWHtehnolgija radi?

Da bi se razumeo princip rada nove tehnologije, treba razumeti postojeći problem rasejanja svetlosti. Uzmimo za primer snimanje organa! U određenim medijima, svetlosni zraci se rasejavaju u različitim pravcima. Dakle, menjaju pravac svog prvobitnog kretanja i to je razlog zbog kojeg neke organe ne možemo videti (vidimo ih donekle ili ih ne vidimo uopšte).Tehnologija Synthetic wavelength holographyradi na principu indirektnog rasejanja svetlosti na skrivenim objektima, kada se rasejani zraci vraćaju u kameru. Koristeći kompjuterski algoritam, ovi rasejani zraci bivaju rekonstruisani, i na taj se način dobija informacija o prikrivenim mestima ili objektima.

U prevodu: svetlost ne skreće nego prolazi kroz medijum, a odbijeni rasejani zraci obrađuju se i interpretiraju putem programa.Uzevši u obzir da je novi uređaj postigao visoku rezoluciju, moguće je pratiti čak i objekte u kretanju (na primer vozilo koje ide brzo ka krivini).

(Izvor PC press)

O autoru

administrator

Ostavite komentar