МЕЂУ ИЗМЕЂУ

КАМП ДАРОВИТИХ У ИДВОРУ

Полазници кампа 2017

Полазници кампа 2017

Регионални центар за таленте „Михајло Пупин” из Панчева постоји 17 година, а први кораци наињени су априла 2000. када су тестирани ученици који живе у општини Панчево. Прва предавања у сталној школи почела су у пролеће следеће  године: са 23 предавача у 11 дисциплина и око 200 полазника.

„Ништа не чини човека толико срећним као његово
поштено уверење да је учинио све што је могао,
улажући у свој рад своје најбоље способности.”

Михајло Пупин

Данас наставу похађа око 500 ученика у 14 области (математика, физика, хемија, биологија, програмирање, историја, географија, заштита животне средине, граматика и стилистика српског језика, књижевност, креативно писање, ликовна уметност, филм и позориште, психологија) са око 40 група (постоји школа архитектуре општег карактера – не само за ученике). За похађање више није пресудан тест интелигенције, већ постигнућа и жеља да се унапреди знање.

Стална школа по предметима одржава се сваког викенда, а траје од новембра док се не заврше такмичења. Организују се кампови, ексурзије, семинари, конкурси, такмичења… Број освојених награда на државним и међународним такмичењима знанто је порастао у односу на претходне године.

Пре шест година успостављена је сарадња са МЗ Идвор, потом са ОШ „Михајло Пупин” и Домом културе из Идвора. Тада су први пут организовани кампови из програмирања и екологије за основце и средњошколце.

Осмог јула отворен је седми научни и едукативни камп Михајло Идворски Пупин, који ће трајати до 18. јула. Тема кампа је: Компјутерске симулације у физици коришћењем алата EJS. Учествује 20 ученика, углавном осмог разреда. При томе ће полазници савладати софтверски алат Eclipse, један најчешће професионално коришћеним open source програме за програмски језик Јава. За симулације у физици користи се EJS (EasyJava Simulation). Гостујући предавачи били су: проф. др Јован Пузовић, мр Јован Јовић и др Лазар Карбунар

И овај камп, попут осталих активности Центра за таленте из Панчева, не кошта полазнике, а навешћемо само најтрајније спонзоре, уз извињење неспоменутим: Покрајински секретаријат за спорт и омладину, Електропривреда Србије, Град Панчево, Општина Ковачица, Електромреже Србије, Фондација „Младен Селак”…

Др Драгољуб Цуцић

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар