MEĐU IZMEĐU

KATASTROFA NEIZBEŽNA

1.256 pregleda

Trenutno na Zemlji ne postoji tehnologija koja bi mogla da zaustavi asteroid da uništi Evropu, zaključak je nedavne simulacije koju su izvele vodeće svemirske agencije.Simulacija koju je vodila Američka svemirska agencija NASA došla je do zaključka da bi katastrofa bila neizbežna, čak i u slučaju kada bismo za odbranu imali na raspolaganju vremenski rok od šest meseci.


Evropa na udaru

Ovaj hipotetički scenario bio je jedna od tema Konferencije o planetarnoj odbrani koja je organizovana pod pokroviteljstvom Ujedinjenih nacija i u saradnji sa Evropskom svemirskom agencijom. Zaključak konferencije je da smo potpuno nespremni za ovakvu vrstu katastrofa.„Ako bismo se suočili sa ovakvim scenarijem u stvarnom životu, sa trenutnim mogućnostima, ne bi smo mogli da lansiramo bilo koju svemirsku letelicu u tako kratkom roku”, zaključili su učesnici Konferencije.

Jedini odgovor na takav događaj bila bi evakuacija ugroženog područja pre nego što ga asteroid pogodi, ukoliko bi zona udara bila Evropa, a koje bi zahvatila i veći deo severne Afrike.„Kad god pravimo simulacije ove prirode, više saznajemo o tome ko bi bili ključni igrači u slučaju katastrofe i ko bi i kada trebalo da zna određene informacije, objašnjava Lindlej Džonson, oficir za planetarnu odbranu u NASA.„Ove vežbe u krajnjem slučaju pomažu planetarnoj odbrambenoj zajednici da komunicira i sa našim vladama kako bi se osigurala odgovarajuća koordinacija u slučaju potencijalne pretnje.

Komentarišući vest o još jednom neuspešnom pokušaju lansiranja rakete „Staršip kompanije Ilona Maska „Spejs iks, Džonson napominje da je nedostatak rešenja u ovoj oblasti „jedan od mnogobrojnih razloga zašto su nam potrebne veće i naprednije rakete.„Spejs iks tvrdi da će u kombinaciji s njihovim „Super hevi raketnim pojačivačem „Staršip biti „najmoćnija raketa na svetu koja bi, u teoriji, mogla da se koristi i u misijama za preusmeravanje asteroida ako bi se eventualno uputio ka Zemlji.

NASA već radi na tehnologiji odbijanja asteroida i planira da lansira svoju prvu test-misiju sistema dvostrukog preusmeravanja asteroida (Double Asteroid Redirection Test DART) krajem 2021. godine koji bi trebalo da stigne na asteroidDimorfos do jeseni 2022. godine.Misija će pokušati da promeni orbitu asteroida i eventualno dokaže da bi takva strategija mogla u budućnosti da spreči udare nebeskih tela bliskih Zemlji.


Dimorfos

„Iako asteroid Dimorfos ne predstavlja nikakvu pretnju za Zemlju, nalazi se na savršenom mestu na kome možemo da obavimo testiranje ove tehnologije pre nego što nam stvarno bude potrebna, naglašava Andrea Rajli, izvršna direktorka programa DART.NASA trenutno prati oko 25.000 opasnih nebeskih tela blizu Zemlje, a svake nedelje na ovu listu dospe oko 30 novih.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

Ostavite komentar