MEĐU IZMEĐU

KILOVATI IZ CREPOVA

1.694 pregleda
Shutterstock

Solarna energija može učiniti toliko toga za grejanje vašeg doma, a da pritom ne iziskuje velike troškove. Postoje mnoga alternativna energetska rešenja.Pitanje grejanja doma i tople vode je veliki problem koji zahteva ozbiljna rešenja. S velikim zagađenjem životne sredine i grejnim materijalima koji čine štetu planeti Zemlji, smo verovatno završili i pod hitno moramo razmotriti druge načine, kojima ćemo doneti toplotu našim prostorijama, umesto da sečemo drveće i iscrpljujemo prirodni eko sistem.

U prošlosti je ovakav solarni sistem bio toliko skup da nije svako mogao da ga priušti i instalitra u svojoj kući. Tokom godina je zajedno sa svojim razvitkom postao sve pristupačniji, tako da danas ljudi koji žele ovaj vid instalacija, jednim kratkoročnim ulaganjem mogu da obezbede sebi struju, toplu vodu i grejanje za ceo život. Sve što vam je potrebno je vedar dan, a ako vam priroda to ne obezbedi, uvek su tu pomoćni sistemi koji vam omogućavaju zalihe energije i održavanje temperature.

Ovi solarni fotovoltažni crepovi izgledaju poput klasičnog crepa i prete da postanu mnogo bolji od krovnih panela na kućama. Ovo inovativno rešenje funkcioniše odlično i napravljno je od prirodne gline ili škriljac ploče, koje poseduju male solarne panele umesto ravne površine koja bi trebala da bude izložena suncu. Instaliranje ovih panela je jednostavno zbog njihovog oblika i crepova koji imaju duplu funkciju, uz posedovanje visokog energetskog prinosa.

Solarni paneli u vidu crepova su prozirni i otporni na vremenske uslove iako su sačinjeni od pleksiglasa ili PMMA, (polimetil metakrilet) opšte poznatim kao akrilno staklo. Upotreba ovog materijala dopušta sunčevim zracima da prolaze direktno kroz krov, time dozvoljavajući da 90 odsto prirodnog svetla uđe u vaš dom.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar