MEĐU IZMEĐU

KILOVATI STIŽU S MORA

223 pregleda

Singapur gradi plutajuće solarne farme u cilju borbe protiv klimatskih promena.

Hiljade solarnih panela se postavlja na obali Singapura kako bi ova država dala svoj doprinos u borbi protiv globalne klimatske krize.Iako se radi o jednoj od najmanjih zemalja na svetu, jer je Singapur manji od polovine Londona, ipak se radi o uspjšnoj zajednici, a i o zemlji koja ima jednu od najvećih emisija ugljen-dioksida po stanovniku u Aziji.

Jedna od novih solarnih farmi se proteže obalom Singapura u Johorski moreuz koji razdvaja Singapur i Maleziju. Za morsko dno je usidreno“13.000 solarnih panela čiji kapacitet iznosi 5 megavati električne energije, što je dovoljno za napajanje gotovo 1.500 stanova cele godine.Paneli se proizvode u Kini koja je najveći proizvođač solarnih panela na svetu, a usidravaju se pomoću lanaca i betonskih blokova.

Još veći projekt solarne farme biće završen ove godine, a činit će ga 122.000 solarnih panela u rezervatu Tengeh. Projekt razvija kompanija Sembkorp.Singapur nema dovoljno brzih reka za hidroelektrane, niti su vetrovi dovoljno jaki za pokretanje turbina, tako da je solarna energija jedini izbor.

(Izvor Kliks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar