ТРЕЋИ СМЕР

КИНА И ПРВА И ДРУГА

Илустрација (Википедија)

Ко је објавио највише научних чланака у години коју смо испратили? И И Кина и Пакистан.

Станко Стојиљковић

Можда сам погрешио? У двосмерном свету јесам, у тросмерном нисам. Потоњи ионако не постоји, зато могу свашта да напишем и да не згрешим. Кренимо најпре с овим у којем постоје само два смера: лево-десно, напред-назад, горе-доле и тако редом.

Издавачка компанија „Клеривејт аналитикс”управо је обелоданила да су две брзорастуће (у економском смислу) земље, Пакистан и Египат, забележиле највећи раст у 2018. години – прва 21одсто, друга 15,9 посто. На трећем месту је Кина са 15 постотака. Ништа необично, зар не?

А која је четврта?

Пажљиво погледајте графикон из угледног научног часописа „Нејчер”. На четвртој степеници одозго налази се – Хонгконг. Некада британска колонија, данас под управом НР Кине. Истина као специјална административна област под крилатицом „једна земља, два система”. Враћена матици 1997. године, то смо гледали на малим екранима.

 

Ако оставимо по страни унутрашње друштвено-политичко уређење, он је у међународном погледу део НР Кине. Чији су онда научници који пребивају и истражују у „велеграду небодера”с готово девет милиона житеља?

Вратимо се редоследу „Клеривејт аналитикса”: иза Хонгконга поређали су се Индија, Бразил, Мексико и Иран са више од осам процената пораста у поређењњу с претходном годином. Свеобухватнопосматрано, преноси „Нејчер”, приноси од истраживања порасли су за око пет одсто, а на основу процењених 1.620.731 научних чланака уписаних у огромној бази података науке и цитата, „Научна мрежа”(Web of Science).

И ту сумње нема.

Познаваоци збивања поздрављају новодошле, јер је 1980. само пет земаља испоручивало чак 90 посто нових научних сазнања (САД, Велика Британија, Француска, Немачка и Јапан). Сада се у врху ове „производне групе”која највише доприноси налази 20 земаља.

Очекује се да Кина (без Хонгконга) убрзо преузме вођство, зато што најбрже научно корача: иза САД заостаје отприлике за 35.000 чланака. Према неким мерилима, она се већ испела на сам врх. Чак и ако занемаримо хонгконшки учинак који јој као земљи-матици у трећем смеру с разлогом приписујем.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар