MEĐU IZMEĐU

KINA PRE AMERIKE: 37 OD 44

497 pregleda
Pixabay

Kina prednjači u odnosu na zapadne zemlje u razvoju novih tehnologija, s obzirom na to da je u grupi 44 nove tehnologije imala prednost u čak 37. To pokazuje istraživanje Australijskog instituta za stratešku politiku (ASPI).Institut je saopštio da je istraživao tehnologije iz oblasti odbrane, svemira, energetike i biotehnologije, kao i da se 10 najboljih istraživačkih institucija nalaze u Kini, preneo je Rojters.

Istraživanje je pokazalo da je američka tehnologija često bila drugorangirana, iako njihovi instituti vode globalna istraživanja u izradi kompjutera visokih performansi, kvantnog računarstva, malih satelita i vakcina. Kina je istakla zapanjujuću prednost u istraživanju, usled velikog uticaja i podrške vladinih programa za razvoj. U proteklih pet godina Kina je proizvela 48,49 odsto svetskih istraživačkih radova o naprednim avionskim motorima, uključujući i hipersonične avione”, navode iz australijskog instituta i dodaju da je Kina domaćin sedam od 10 svetski priznatih institucija.

U oblasti fotonskih senzora i kvantne komunikacije, snaga kineskih istraživanja mogla bi da dovede do toga da spreči nadzor zapadnih obaveštajnih službi, uključujući Velike Britanije, SAD, Australije, Kanade i Novog Zelanda.Pretpostavlja se da Kina ima monopol u 10 oblasti, uključujući sintetičku biologiju, gde proizvodi trećinu svih istraživanja, kao i električne baterije, 5G i nanotehnologije.

Kina je poboljšala svoja istraživanja stečenim znanjem u inostranstvu, a podaci pokazuju da je petina najboljih kineskih istraživača bila obučena u zemljama poput SAD, Velike Britanije i Australije, navodi se u izveštaju. Australijski univerziteti su rekli da se pridržavaju zakona o stranim uticajima koji su osmišljeni da zaustave ilegalni transfer tehnologije u Kinu. Institut poziva zapadne zemlje da češće sarađuju radi, kako je navedeno, stvaranja sigurnosnog lanca transfera tehnologije.

(B92)

O autoru

administrator

Ostavite komentar